Maksi Maxi prodavnica
Maksi prodavnica Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prosečna četvoročlana porodica dnevno za doručak, ručak i večeru potroši nešto manje od 2.000 dinara. Mesečno, to je oko 60.000, više od polovine prosečne plate. Da, eventualno, smanji troškove može samo vešta i vredna domaćica, koja kupuje na akcijama.

Mi smo za sendvič sa šunkom i jogurt za doručak, ćufte sa pire krompirom i salatom od kupusa za ručak i gibanicu za večeru potrošili 1.800 dinara. Red je i neki desert da pojedemo bar posle ručka, ali slatkiše nismo računali. Moglo je jeftinije da smo obišli nekoliko prodavnica i kupovali artikle na akciji.

„Za ćufte može 700 grama, pire krompir 100, znači otprilike je to 600 dinara, sa kupus salatom oko 600 – 700 dinara“, procenjuje jedna sugrađanka.

U potrazi za kvalitetnom robom i odgovarajućom cenom obiđe se pijaca nekoliko puta i dobro pogledaju sve tezge.

„Krompir 70 – 80 dinara, karfiol 150, tikvice 200, paradajz 200 dinara. U suštini ništa nije poskupelo, ako mislite zbog ove trenutne situacije ili nešto. Kad dođe toplo vreme u Srbiji ima puno plodnog zemljišta, ima vode, ima sunca, povrće će biti još jeftinije“, kaže Goran Isailović iz Vladimiraca kod Šapca.

PRO;ITAJTE JOŠ

Sudeći po onome što se najviše prodaje, uželeli smo se prolećnog povrća.

„Tikvice maksimalno korostim i na žalost uvek ih koristim kad su skupe, nikad kad su jeftine, a jagode još nisam počela. Bilo je 200 dinara, i 250, ja ne znam i sad, mislim da su oko 200 dinara. Tamo još za jedno mesec dana onda će biti i za 50“, priča jedna Beograđanka.

Na tezgama sa voćem se za svoju poziciju pored limuna, pomorandži, mandarina polako bore prve jagode.

„Svake godine čim sunce malo ogreje, jagode idu sve bolje, a kako vreme odmiče sve su jeftinije, sad su malo skuplje kao i svako prvo voće, obično je u početku malo skupo, a onda cena malo padne“, kaže Rajko Manojlović, prodavac iz Grocke.

Prve jagode stižu iz Grčke. Kažu da su slatke kao med. Prodaju se u pakovanju od pola kilograma za 200 i 250 dinara. Na pijacama se mogu naći i jagode iz Turske i Albanije. Naše, iz plastenika, očekujemo početkom maja, kada stižu i rane trešnje đurđevke.

BONUS VIDEO: Cene na severu Kosova divljaju hleb 70, ulje 280 dinara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar