Foto: Ksenija Stojiljković/Nova.rs

Osnovni utisak istraživanja koje su sproveli novinari Danasa u 12 gradova je da su cene osnovnih proizvoda od mesa takve da je zaista veliko pitanje koliko prosečna porodica može da priušti ovu vrstu namirnica u svojoj ishrani.

Ne zaboravimo, meso predstavlja važan izvor biološki vrednih belančevina, gvožđa, cinka, bakra i vitamina B12. Svi navedeni sastojci nedostaju namirnicama biljnog porekla. Meso sadrži i dosta fosfora, pa se kombinuje sa namirnicama koje sadrže manje ovog minerala (recimo sa povrćem) i tako omogućuje bolja apsorpcija gvožđa i drugih minerala i oligoelemenata.

Minimalna mesečna korpa troćlane porodice, kad je u pitanju meso i proizvodi od mesa. podsetimo se, sadrži 200 grama čajne kobasice, 300 grama slanine, 300 grama jetrene paštete, 200 grama viršli, pola kilograma kobasica od svinjskog i mešanog mesa, 900 grama mortadele…

Od mesečnog sledovanja mesa na spisku je samo 400 grama junetine bez kostiju, 400 grama svinjskog mesa, 1,8 kilograma pilećeg, 2,8 kilograma juneće džigerice, 200 grama suvih svinjskih rebara.

Ako pogledate aktuelne cene mesa u Novom Sadu, Jagodini, Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Subotici, Majdanpeku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu i Zrenjaninu pitanje je, međutim, koliko domaćinstava može da obezbedi I ove minilne količine, a već se najavljuju nova poskupljenja.

Kada je reč o Novom Sadu, tamo su reporteti mogli da zabeleže drastično poskupljenje piletine.

Poskupljenja hrane, nisu zaobišla ni Novosađane koji, kako su nam trgovci u mesarama rekli, „za isti novac, kupuju sve manje“.

Tako da, kada je u pitanju svinjsko meso, kilogram buta ili plećke bez kosti kupuju za 590 dinara, dok je cena filea oko 770, a krmenadle oko 500 dinara, za istu količinu. U pitanju je jedan od najprodavanijih artikala, a njegova je cena pretrpela najmanje promene u prethodnom periodu. U mesarama kažu da je od kraja prošle godine, svinjsko meso poskupelo za oko 50 dinara u proseku.

Cena junetine po kliogramu kreće se oko 1000 dinara, koji dinar manje ili više, dok se za kvalitetniji komad mesa, odnosno biftek, mora izdvojiti čak 2.500 dinara. Mesari su nam rekli da je ta vrsta mesa u poslednja dva meseca poskupela za oko 150 dinara.

Teletina je još skuplja. Za kilogram buta, plećke ili vrata bez kosti, iz novčanika će „nestati“ oko 1450 dinara. Nešto jeftinija varijanta je teleći kotlet, čija se cena kreće oko 1160 dinara, za kilogram.

U poslednjih nekoliko meseci, piletina je drastično poskupela. U novosadskim mesarama celo pile, po kilogramu, je oko 360 dinara. Jeftinija varijanta je da uzimate pileća krilca za 250 dinara. Duplo skuplje je belo meso sa kostima, za koje morate izdovjiti 500 dinara, a od toga je za još 200 dinara skuplji pileći file. Batak i karabatak sa kostima je nešto više od 400 dinara.

Neoblikovano, ili oblikovano u ćevape ili pljeskavice, cena roštilj mesa je nešto manja od 700 dinara u novosadskim mesarama, dok je ćuretina, koju ne možete naći u svim mesarama u gradu, oko 1160 dinara, za kilogram filea. Prasetina je 530 dinara, a za kilogram jagnjetine trebaće vam jedna „crvena“.

Cena mlevenog mesa, da li junećeg ili svinjskog, kreće se isto kao i cena u komadu, kao i od toga koji deo želite da sameljete. Za mešano mleveno meso, pola-pola, potrebno vam je oko 790 dinara.

Cena svinjske masti skočila je drastično. U mesarama su nam poručili da je taj, veoma tražen artikal, do pre tri meseca bio za 40 dinara jeftiniji. Danas košta oko 170-180 dinara za kilogram.

Sve o cenama mesa od Subotice do Vranja čitajte na Danas.rs.

Bonus video: Anketa – Šta Beograđani misle o poskupljenju mesa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare