Foto:EPA/MATTHIAS BALK

Pored neuravnotežene ponude i potražnje na domaćem tržištu nekretnina, pojavio se i novi trend koji dodatno diže, uveliko visoke, cene najma stambenog prostora u Beogradu. Naime, sa izbijanjem sukoba između Rusije i Ukrajine, veliki broj stanovnika i jedne i druge zemlje počeo je da se seli širom Evrope, i naša prestonica je jedna od lokacija na kojoj su počeli da se nastanjuju, makar privremeno, piše Blic.

Naime, kako se radi o platežno sposobnim pojedincima i porodicama, trenutne cene na domaćem tržištu im ne predstavljaju prepreku te su spremni da plate i mnogo više od oglašenih cena samo kako bi osigurali da će stanodavci njih odabrati. Tako ima slučaja da se stan koji se do pre par dana izdavao za 400 evra, sada izdaje i za duplo, a kako ističu iskusni učesnici sa tržišta, ako se trend nastavi on može trajno uticati na cene kvadrata.

Da je situacija stvarno takva potvrđuje za „Blic“ vođa prodajnog tima oglasnog portala Nekretnine.rs, Jelena Davidović, koja kaže da „je jedna od aktuelnih na tema na tržištu spremnost Rusa i Ukrajinaca da plate veću cenu zakupa“.

Ona ističe da „zbog aktuelne krize u Ukrajini veliki broj Rusa napušta svoju zemlju i Srbija je jedna od zemalja za koju se odlučuju. To je i uticalo na rast potražnje a samim tim i na povecanje cene kvadrata“.

„Tako da u poslednje vreme stvarno imamo situacije gde stanodavci iseljavaju postojeće stanare sa ciljem da privuku Ruse i postignu veće cene zakupa. Jedan primer govori da stan koji su vlasnici izdavali po ceni od 400 evra, Rusi sada plaćaju i do 750“, navodi Davidović.

Ona navodi da se u pojedinim slučajevima na oglase za stanove na centralnim lokacijama u Beogradu, ponekad javi više Rusa od domaćih zakupaca.

Opširnije pročitajte u tekstu Blica.

BONUS VIDEO: Rusi u Srbiji otvaraju firme, pojačano interesovanje i za nekretnine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare