Rusi otvorili 300 firmi u Srbiji, najviše programera i konsultanata

Biznis 05. apr 202212:00
Podeli:
Foto: Q arhiva

Rat u Ukrajini i ekonomske sankcije koje Amerika i Evropska unija uvode Rusiji, primorali su mnoge zapadne kompanije da odu iz Moskve, ali i mnoge Ruse da presele svoje biznise u druge evropske zemlje. Da im je jedna od novih destinacija i Srbija potvrdili su i podaci Agencije za privredne registre. Kako su za Euronews Srbija rekli u APR, u proteklih mesec i po dana, od 24. februara, u Srbiji je registrovano 288 firmi čiji su osnivači ili članovi udela državljani Rusije. Od toga je 86 privrednih društava i 202 preduzetnika.

Informacije iz državnog poslovnog registra pokazuju da je trend osnivanja preduzeća u Srbiji čiji su vlasnici građani ili firme iz Rusije značajno povećan od kada je počeo rat u Ukrajini. Prethodnih godina je u Srbiji otvoreno ukupno 1.400 preduzeća na čijem čelu su Rusi, a svaka četvrta firma osnovana je u proteklih mesec i po dana.

„Prema trenutnom stanju, u Registru privrednih subjekata ima 876 privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udela u društvu fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 524 preduzetnika, koji su državljani Ruske Federacije“, kažu za Euronews Srbija u APR.

Prema podacima APR, Rusi iz Beograda programiraju, trguju i bave se savetovanjem. Pretežne delatnosti kod privrednih društava čiji su osnivači ili članovi fizička i pravna lica iz Ruske Federacije su računarsko programiranje, specijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem i konsultantske delatnosti u oblasti IT.

Gotovo iste delatnosti su i među preduzetnicima. U glavnom gradu Srbije oni se uglavnom bave programiranjem i konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. Među onima koji su samostalno otvorili svoje preduzetničke radnje u Beogradu su i dizajneri, a kao delatnost se izdvajaju i veb portali.

"Sa sedištem u Beogradu, registrovano je osnivanje 65 privrednih društava i 155 preduzetnika, čiji su osnivači ili vlasnici udela iz Ruske Federacije. Sedište u Novom Sadu ima 14 novoosnovanih privrednih društava i 29 preduzetnika, dok je sedište tri privredna društva u Loznici", navode u APR.

Biznismen Toplica Spasojević je za Euronews Srbija ranije izjavio da postoje nagoveštaji da će u našu zemlju doći oko 2.000 ljudi koji su radili za međunarodne korporacije u Rusiji. Neke firme su svoja predstavništva već izmestile u Poljsku, Češku i Slovačku, ali se očekuje da će se firme sa većim brojem ruskih zaposlenih pre odlučiti da dođu u Srbiju. On je rekao da se već traže stanovi i poslovni prostor u Beogradu, a da to može da bude neki sporedni pozitivan efekat od ove cele krize koja će oštetiti ekonomiju celog sveta u ovoj godini.

U Srbiji je registrovano i 269 privrednih društava i preduzetničkih radnji čiji su vlasnici građani Ukrajine. Od napada Rusije na ovu zemlju, u Srbiji je osnovano pet privrednih društava i jedan preduzetnik iz ove zemlje. Oni posluju u Beogradu i Nišu, a bave se konsaltingom i programiranjem.

Bonus video: Ruski napad na Černigov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar