Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rok za predaju finansijskih izveštaja za statističke potrebe ističe 2. marta i neće biti produžavan, potvrđeno je za Nova.rs u APR. Tolerisaće se nekoliko dana kašnjenja za one koji su postupak već započeli.

Preduzeća i preduzetnici, obveznici predaje finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre (APR), imaju zakonski rok da ovu obavezu ispune zaključno sa ponedeljkom, 2. martom. S obzirom da su se poslednjih dana računovođe žalile da ne mogu da pristupe aplikaciji na internet portalu Agencije, iščekivao se odgovor APR na učestale molbe za produžetak roka.

“Svi obveznici koji do 2. marta, u ponoć, započnu postupke sastavlјanja izveštaja za statističke potrebe, samostalno ili zajedno sa redovnim godišnjim finansijskim izveštajem, odnosno izjava o neaktivnosti, moći će da potpišu i dostave izveštaje i izjave u narednih nekoliko radnih dana posle isteka roka, odnosno posle 2. marta”, ističu u APR za Nova.rs.

Noćna mora računovođa

Kraj februara je, već uobičajeno, noćna mora za računovođe koje moraju Agenciji za privredne registre da predaju završne račune svojih klijenata – preduzeća i preduzetnika, za 2019, uredno potpisane elektronskim potpisom direktora firme. Ovi izveštaji, koji se prvi predaju u godini, služe za statističke potrebe. I, neće moći da se predaju po isteku ovog roka, što povlači određene sankcije.

Malo je drugačija situacija sa takozvanim Izjavama o neaktivnosti, koje predaju firme bez prometa, imovine i obaveza u svojim knjigama. Ukoliko se “probije rok”, može da se preda i po njegovom isteku, ali uz skuplju naknadu.

Rok za predaju redovnih godišnjih finansijskih izveštaja je 30. jun, ali ih većina preda „u paketu“ sa izveštajima za statističke potrebe.

U APR potvrđuju da je proteklih dana bilo problema sa elektronskim slanjem finansijskih izveštaja.

“Bilo je problema u sistemu, naročito u pojedinim periodima dana, od 13 do 17.30 časova, kada je sistem bio izuzetno opterećen, što je otežavalo pristup i rad u njemu”, navode u Agenciji.

Kako ističu, i uz značajno povećanje kapaciteta infrastrukture u APR, nisu rešeni svi problemi, jer su se pojavili problemi u pristupnim linkovima pojedinih telko operata, zbog kojih je korisnicima bio onemogućen pristup sajtu APR.

“Postojale su i poteškoće u podešavanju računara i brauzera na računarima korisnika, kao i u podešavanju softvera pojedinih sertifikacionih tela, koje ni APR-ova NEXU aplikacija nije uspela da prevaziđe, što je otežavalo elektronsko potpisivanje dokumenata”, kažu u APR.

To je i razlog što će nekoliko dana kašnjenja biti tolerisano za obveznike koji u roku započnu postupak sastavljanja završnih računa.

Do sada primljeno 192.389 izveštaja

Preko posebnog informacionog sistema APR trenutno je primlјeno ukupno 192.389 izveštaja, za 22.892 izveštaja više nego što je Agencija primila do kraja februara prošle godine. U sistemu je, kako nam potvrđeno, još oko 60.000 obveznika koji su kreirali naloge i započeli postupke sastavlјanja izveštaja, ali ih još uvek nisu elektronski potpisali i dostavili APR-u.

Samo tokom ove nedelje, od ponedelјka, 24.februara, do danas APR je primio 96.870 izveštaja i izjava o neaktivnosti.