Agencija za privredne registre, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Privredna društva, preduzetnici i drugi obveznici treba da do 2. marta Agenciji za privredne registre dostave statističke izveštaje, kao i izjave o neaktivnosti, podseća APR.

Kako se navodi na sajtu APR, nedelju dana pre isteka roka za dostavljanje Podataka za statističke potrebe za 2019. godinu i Izjave o neaktivnosti, tek jedna trećina ukupnog broja obveznika dostavila je te podatke, odnosno izjave.

U narednih sedam dana očekuje se da ovu obavezu ispuni još oko 200.000 obveznika, navode u APR-u.

„Pozivamo obveznike da ne čekaju poslednji dan roka i da dostave predmetne podatke i izjave što pre, kako bi nesmetano i bez potencijalnih komplikacija izvršili te obaveze“, piše na sajtu APR.

Podseća se da po isteku roka više neće biti moguće dostaviti Podatke za statističke potrebe putem Posebnog informacionog sistema za sastavljanje i dostavljanje izveštaja, dok se za sve kasnije dostavljanje Izjave o neaktivnosti naplaćuje i dopunska naknada za neblagovremeno podnošenje, u iznosu od 3.000 dinara.

Takođe, obveznici mogu iskoristiti mogućnost da do 2. marta, uz podatke za statističke potrebe, istovremeno dostave i redovan godišnji finansijski izveštaj sa odgovarajućom dokumentacijom za 2019. godinu.

Navodi se da je broj obveznika finansijskog izveštavanja za 2019. godinu značajno povećan u odnosu na prethodnu godinu, pre svega za više od 90.000 preduzetnika koji su knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva počeli da vode u 2019. godini i koji prvi put dostavljaju izveštaje putem informacionog sistema Agencije.

Sve informacije potrebne za dostavljanje izveštaja, odnosno Izjava o neaktivnosti za 2019. godinu, dostupne su u odeljku Registri-Finansijski izveštaji.