Foto: N1

Povodom teksta objavljenog na sajtu Nova.rs 20. jula 2021. godine pod naslovom “Otvoreno pismo ministru Tomislavu Momiroviću”, koje su uputila tri nereprezentativna sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) - "Nezavisnost", ASNS i Jedinstvena ogranizacija sindikata (JOS), u kome su izneli niz neistinitih informacija o poslovanju u RGZ – u, želimo da demantujemo njihove navode.

U cilju tačnog informisanja želimo da naglasimo da su efekti primene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova apsolutno pozitivni, a ne, kako tvrde ovi sindikati naštimovani. RGZ je od primene tog zakona uveo više digitalnih servisa zahvaljujući kojima je postupak upisa nepokretnosti u katastar pojednostavljen i ubrzan. Poslednji statistički podaci pokazuju da je u proseku za rešavanje zahteva potrebno 3,2 dana, dok se za predmete na drugom stepenu takođe odgovara u roku, a to je do 60 dana. Zahvaljujući Zakonu svaki proces ima svoj početak i kraj, ima svoj digitalni trag, tako da nema mesta korupciji i zloupotrebama. Podaci sa tržišta nepokretnosti pokazuju da su ponuđeni elektronski servisi RGZ-a doprineli unapređenju konkurentnosti srpske privrede. Za kratko vreme promet nepokretnosti je od minus 80 odsto došao na plus 20 procenata. Ističemo da su analizu efekata primene uradili stručni, nezavisni konsultanti koji su utvrdili znatno unapređenje transparentnosti i pravne sigurnosti građana što dokazuju gore izneti podaci.

Takođe, želimo da ukažemo na neodgovorno ponašanje čelnika tih lažnih i nereprezentativnih sindikata Zorana Blagojevića, Stevana Todorova i Dijane Konstantinović. Oni su u javnost izneli više od stotinu otvorenih pisama upućenih predsedniku Republike Srbije, premijerki Republike Srbije, ministrima, zaposlenima u RGZ-u i medijima. Zbog sistemskog urušavanja poslovnog ugleda direktora RGZ-a, mr Borko Drašković je podneo Prvom osnovnom sudu u Beogradu 26. 10. 2020. godine tužbu protiv predstavnika navedenih sindikata. Sud je razmotrio navode iz tužbe i 25. 3. 2021. godine pozvao na ročište sva tri predstavnika sindikata, kao i ovlašćeno lice iz RGZ-a. Pozivu suda odazvali su se ovlašćeni predstavnik RGZ-a i predstavnik sindikata ASNS, dok predstavnicima sindikata Nezavisnost i JOS sud nije mogao da uruči poziv. Drugo ročište zakazano je za 27. maj 2021. godine. Na ročište su se odazvali ovlašćeno lice iz RGZ-a, ispred sindikata ASNS Steva Todorov i punomoćnik Zorana Blagojevića iz sindikata Nezavisnost. Poziv Dijani Konstantinović iz JOS-a još jednom nije uručen.

Ona i dalje ne prima poziv za novo ročište zakazano za 9. jul, pa je ono po treći put odloženo. Na treće ročište došli su ovlašćeni predstavnik RGZ-a i direktor Borko Drašković, punomoćnik Zorana Blagojevića i Steva Todorov, predstavnici sindikata „Nezavisnost“, odnosno ASNS. Neodazivanje sudskom pozivu dovelo je do toga da ni posle više meseci prijava direktora RGZ-a Borka Draškovića nije rešena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare