Foto: Shutterstock

Ukoliko želite da renovirate svoje kupatilo, pripremite svoje novčanike – čak i ukoliko se odlučite za najjeftinije elemente, za svaki je potrebno izdvojiti po nekoliko hiljada dinara. Osim novca, i barem 2.500 evra, spremite i živce, jer renoviranje kupatila gotovo nikada ne traje onoliko koliko vam majstori garantuju.

„Bez 2.500 evra nemojte ni da počinjete renoviranje kupatila“, iskren je majstor Sloba Rakočević, koji u Beogradu zajedno za svojom ekipom već godinama sređuje i radi kupatila.

„Koliko god da je skupo, navala je velika. Majstora morate rezervisati na vreme“, dodaje naš sagovornik.

Za početak, ukoliko se odlučite na kompletno renoviranje, spremite se da izdvojite minimum 70 evra za rušenje stare keramike i demontažu stare sanitarije.

Kako veliki deo poslova nećete moći da uradite sami, već ćete morati da angažujete majstora, spremite se da upravo na to date najviše novca. Primera radi, izrada hidroizolacije majstor će vam, sa njegovim materijalom, naplatiti bar 100 evra, dok je izrada vodovodne i kanalizacione instalacije sa materijalom znatno skuplje – 350 evra i više.

Samostalno nećete moći da obavite ni posao izrade elektro instalacije, te ćete majstoru, koji će koristiti svoj materijal, platiti barem 70 evra.

Iako se mnogi odlučuju da poslove krečenja i postavljanja pločica urade samostalno, ukoliko niste sigurni u svoje molerske veštine – preostaje vam jedino da platite profesionalca. Moleri svoje usluge naplaćuju, u proseku, evro po metru kvadratnom okrečenog prostora.

Kada su u pitanju pločice, ukoliko se odlučite za jeftiniju varijantu, za pločicu dimenzija 33×33, daćete oko 1.200 dinara. Ipak, ukoliko niste zadovoljni najjeftinijom opcijom, treba da znate da cene pločica idu i do nekoliko hiljada dinara.

Keramičar koji će postaviti pločice koštaće vas, u proseku, od osam do 12 evra po kvadratu.

Cene bojlera variraju, a oni najjeftiniji koštaju oko 7.000 dinara. Ipak, ne zaboravite da je neophodno da platite majstora koji će uraditi postavljanje i montažu bojlera, što će vas koštati minimum 100 evra.

Cene wc šolja kreću se od 3.500 dinara, dok vodokotlić možete kupiti i za 1.600 dinara.

Kada su u pitanju kade, možete ih pronaći od 13.500 pa naviše, dok su tuš kabine nešto skuplje, te neke od najjeftinijih koštaju po 21.000 dinara.

Veš mašine svakako predstavljaju jedan od najvećih troškova. Tako je za najjeftiniju potrebno izdvojiti barem 25.000 dinara.

Sledeća stavka je lavabo koji, s druge strane, predstavlja jedan od najmanjih izdataka pri renoviranju kupatila. Tako lavabo možete kupiti i za nešto više od 2.000 dinara, dok kupatilska
ogledala u prodavnicama nameštaja možete pronaći i za 1.000 dinara.

Foto:Shutterstock

Ipak, tu troškovima nije kraj – ne treba zaboraviti na različite „sitnice“ koje svako ima u kupatilo, a koje ljudi često ne uračunaju u sumu koju su spremni da izdvoje. Tu spadaju različite police, držači, prostirke i slično.

biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Osim toga, nisu retki slučajevi u kojima majstori ipak traže više novca nego što je to bilo planirano zbog, na primer, dodatnih troškova materijala. Upravo takva situacija dogodila se i jednoj čitateljki portala Nova.rs, koja se nedavno upustila u avanturu renoviranja kupatila.

Osim dodatnih troškova, javio se još jedan, čini se čest problem. Naime, iako se sa majstorima dogovorila da će svi radovi biti gotovi za dve nedelje, na novo kupatilo čekala je duplo duže. Deluje da čitateljka Nova.rs nije usamljen slučaj, te često možemo da čujemo ljude koji nedeljama renoviraju kupatilo, sve zbog majstora koji ove radove „oduže“.

Iako se i na sajtovima firmi koje se bave renoviranjem kupatila spominje rok od 14 dana, izgleda da kupatilo gotovo za dve nedelje nije baš uvek slučaj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare