Pet biljaka koje uspevaju i u kupatilu

Lifestyle 13. maj. 202118:11
Podeli:
biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Svaka prostorija u našem domu izgleda bolje uz nekoliko biljaka, pa tako i kupatilo.

Osim toga, prema Feng Šuiju, drevnoj kineskoj veštini uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem obitavamo, preporučuje se držanje biljaka u kupatilu kako bi se razbila loša energija kojom te prostoriju inače odišu zbog toga što se tamo „čistimo“ i „skidamo ono najgore sa sebe i iz sebe“.

Zato se smatra da je kupatilo puna toksina, a biljke koje donosimo u nastavku pomažu da se uspostavi sklad i privuku pozitivne vibracije.

To su redom biljke kojima ne smeta vlaga, ali koje ujedno mogu i dugo da opstanu bez zalivanja. Naravno, kao ni jedna druga biljka nisu prikladne za kupatila bez prozora i barem malo dnevne svetlosti, ali su zato vrlo jednostavne za održavanje. U svako kupatilo će uneti dašak prirode.

1. Svekrvin jezik

biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Svekrvin jezik, sabljica ili Sensevieria idealna je biljka koja, prema istraživanjima, iz vazduha uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i dušikovih oksida.

Svojim dekorativnim i pomalo robusnim izgledom unosi poseban ugođaj u svaki prostor, a dobro je i to što joj nije potrebno mnogo svetla pa će uspeti i u nešto tamnijim kupatilima bez direktne Sunčeve svetlosti.

2. Aloe Vera

biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Aloe Vera, inače pripadnik porodice sukulenata, kao i sve ostale biljke na našem popisu ubraja se među biljke čistače vazudha. U domu će povećavati nivo kiseonika. Voli svetlost, ali nije zahtevna po pitanju zalivanja. U stvari dovoljno ju je zalivati svake druge nedelje.

Praktično je i držati je u kupatilu i zbog njenih dobrobiti za kožu, a vrlo je često i sastojak mnogih proizvoda kozmetike. Njeno lišće, naime, sadrži i antioksidante koji pomažu u bržem izlečenju opekotina, čireva na koži, dermatitisu, smanjenu finih linija i bora i drugo. Najlakše ju je koristiti tako da njen jedan mesnati list naprosto prepolovite i potreban deo kože namažete gelom koji izlazi iz njega.

3. Jedarce

biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Biljka koja na prvi pogled deluje vrlo nježno i elegantno, krije se iza naziva jedarce. Njeni listovi i cvetovi podsećaju na mala jedra pa otuda i ime. Poznata je i pod nazivom mirni ljiljan i ženska sreća, a njeni specifični listovi i cvetovi mogu narasti od 30 do 50 cm.

Odabir je mnogih zaljubljenika u biljke, i početnika, a u prilog joj ide i to što je vrlo jednostavna za održavanje. Dovoljno je zalivati je jednom nedeljeno odnosno onda kada primetite da se zemlja osušila i držati je dalje od direktne svetlosti.

4. Bambus

biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Jeste li viđali bambuse kao redovnu dekoraciju u velnesima i hotelima? To je zato što ova biljka unosi smirenost u svaki prostor u kojem se nalazi, a u kupatilu je to upravo ono što nam treba nakon dugog dana ili ujutro pre kretanja u nove radne pobede.

Reč je o jednoj od najpoznatijih i najviših trava te jednoj od najbrže rastućih biljaka na svetu koja uspeva i na našim prostorima. U azijskim se zemljama od davnina koristi i kao deo prehrane ljudi, dok je kod nas uglavnom reč o dekoraciji.

Bambus u tegli može +da naraste gotovo do dva metra, zavisno od podvrste, pa imajte na umu i to kada ga smeštate u kupatilo. On vrlo brzo raste, može se prilagoditi gotovo svim uslovima, ali najviše će mu odgovarati lagano osenčena mesta.

S obzirom na njegov spomenuti brzi rast, potrebno ga je skratiti za nekoliko centimetara svake godine, kako bi se obuzdalo njegovo širenje.

5. Đavolji bršljan

biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Jedna od najotpornijih biljaka u prirodi je i bršljan. Dovoljno je samo da se posadi u teglu, smestiti ga najbliže što je moguće izvoru svetlosti, a potom ga tek povremeno zalivati. Sve ostalo je na njemu.

Samo imajte na umu da je bršljan otrovan za kućne ljubimce pa ga držite podalje od njih.

Komentari

Vaš komentar