Foto: Shutterstock

Za sve one građane koji su podigli kredite u evrima, i to sa promenljivom kamatnom stopom, dobre vesti još uvek ne stižu. Evropska centralna banka (ECB) ponovo je povećala tri ključne kamatne stope, što znači da će i rate kredita i dalje rasti. Bliži se i 31. mart, datum od kojeg strahuju svi vlasnici kredita u evrima.

Baš kao što je najavila predsednica ove institucije Kristin Lagard, tri referentne kamatne stope povećane su za 50 baznih poena, odnosno 0,5 odsto, sa ciljem daljeg obuzdavanja inflacije u Evropskoj uniji.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

To što Srbija nije članica EU nikako ne umanjuje važnost odluke ove banke.

Naime, upravo na osnovu tri ključne kamatne stope koje su danas povećane, formira se i euribor, kamata po kojoj evropske banke pozajmljuju novac među sobom.

Na osnovu euribora formira se i visina kamate za sve dužnike koji su podigli kredite u evrima.

Iako su kamate danas uvećane, to ne znači da će već danas biti povećane i rate dužnika. Naime, euribor ima nekoliko vrednosti, a najbitniji za dužnike su tromesečni i šestomesečni.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo na osnovu toga da li je dužnik, prilikom podizanja kredita, sa bankom ugovorio da će vrednost euribora biti tromesečna ili šestomesečna, zavisi i kada dolazi do obračuna rate.

Ključni datumi za dužnike koji su se zadužili u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom i vrednošću tromesečnog euribora, su 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

Dakle, ova grupa dužnika će za oko dve nedelje saznati koji će biti iznos rate koju će plaćati nadalje.

Oni klijenti banaka čiji su krediti vezani za šestomesečni euribor ipak mogu još malo da odahnu, s obzirom na to da se obračun njihovih rata vrši 30. juna i 31. decembra.

Inače, trenutna vrednost tromesečnog euribora iznosi 2,845, a šestomesečnog 3,131 odsto.

Ko je najugroženiji, a ko ipak može da slavi?

Svaka promena euribora pogađa one građane koji su podigli kredit indeksiran u evrima.

Foto: Shutterstock

Iako skuplje rate nikoga ne raduju, ipak su u najnezavidnijem položaju korisnici stambenih kredita.

Naime, to su uvek velike pozajmice, a samim tim su mesečne rate u startu velike.

Iako povećanje euribora unosi paniku među dužnike, pa čak i među one koji tek razmišljaju o tome da podignu kredit, postoje oni koji su bezbedni od naglih promena u visini rate.

To su, naravno korisnici kredita u dinarima, zatim korisnici kredita sa fiksnom kamatom stopom, kao i korisnici koji su veći deo duga otplatili, s obzirom na to da, kako prolazi vreme otplate, tako se menja i struktura rate, a zapravo se svakog meseca smanjuje iznos kamate.

Kada će dužnici moći da odahnu?

Stručnjaci ističu da je sasvim izvesno da će vrednost euribora pasti, ali tek kada inflacija u evrozoni bude tri odsto.

Prema zvaničnim podacima, ona je u februaru iznosila 8,5 odsto.

Iako je očigledno da optimizam po pitanju vrednosti ove izuzetno važne kamate postoji, jasno je I da će na niže rate kredita, korisnici morati da sačekaju još neko vreme.

BONUS VIDEO Vladimir Vasić o povećanju iznosa rate kredita u Srbiji nakon najave Evropske centralne banke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar