Foto: Shutterstock

Prodaja benzina i dizela u Srbiji u prvoj polovini 2022. ozbiljno je povećana u odnosu na isti period prošle godine, a gorivo nikada nije bilo skuplje. Ovo su strašno visoke cene, a potrošnja raste. To je teško objasniti, kaže u razgovoru za portal N1 generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Sagovornik portala N1 kaže da je potrošnja svih motornih goriva povećana za 13 odsto u odnosu na prvu polovinu 2021. godine.

„Potrošnja dizela je veća za 16 odsto, benzina za šest procenata, dok je prodaja tečnog naftnog gasa manja za nešto više od pet odsto. Oko tri odsto možemo da pripišemo prirodnom rastu, jedan deo i takozvanim povratnicima koji su gorivo ranije kupovali u drugim državama, ali svakako ostaje nekoliko procenata povećanja prodaje koje teško možemo da objasnimo“, priznaje Mićović.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga za rast prodaje leži u činjenici da svi oni koji su deo goriva kupovali u susednim državama sada to čine u Srbiji.

„Reč je o kupovini benzina i dizela u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, kao i u Mađarskoj gde su se gorivom snabdevali kamioni. Drugi razlog je što su svi, od najmanjeg rezervoara u motociklu, preko automobila i kamiona, pa do skladišta, malo podigli količinu goriva u svojim tankovima. Svi su na višem nivou zaliha, što nije potrošeno, ali je prometovano“, naglašava Mićović.

Kako kaže, u tome naročito prednjače privredni subjekti kojima „posao zavisi od goriva“.

„Pumpe u pograničnom delu prema Bosni i Hercegovini ozbiljno su povećale prodaju u poslednjih nekoliko meseci, jer se ljudima više ne isplati da toče gorivo preko Drine. Isti je slučaj i sa Severnom Makedonijom. S druge strane, u svim zemljama u regionu je došlo do skoka u prodaji goriva, tako da definitivno postoji neka komponenta koju je teško objasniti. Postoji i prirodni rast prodaje svake godine, više je i registrovanih vozila, a i tranzit kroz Srbiju je veći“, podvlači Mićović.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Anketa o ceni goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare