Aleksandar Vučić, gost, emisija Intervju
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Predsednik države, Aleksandar Vučić, ponovo nas je uveravao u ekonomsku sigurnost Srbije i u to da nas naši prazni novčanici lažu. Još jedna obmana i predizborna manipulacija upućena sa Javnog servisa. Prema Vučićevim rečima, može se očekivati da će "inflacija u Srbiji biti najniža, niža od Nemačke".

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene u decembru 2021. povećane su za 7,9 odsto u poređenju sa decembrom prethodne godine.

S druge strane, kada se porede novembar 2020. i 2021. godine u Nemačkoj, cene robe i usluga poskupele su za 5,2 odsto procenta, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku. Da li je predsenička prognoza lepa želja i zanesenost ili još jedna populistička obmana?

Prema rečima ekonomiste Gorana Radosavljevića, inflacija u Srbiji je u prošloj godini bila jedna od najvećih u Evropi.

„Na osnovu preliminarnih podataka Eurostata, samo dve zemlje EU su u 2021. godini imale veću stopu inflacije od Srbije. Pri tome, inflacija u Nemačkoj je u 2021. godini bila 5,7 odsto i gotovo 40 odsto je manje od inflacije u Srbiji“, rekao je Radosavljević.

Sa njim se složio i njegov kolega, ekonomista Dušan Nikezić, koji smatra da je predsednik na javnom servisu izneo apsolutno netačnu informaciju.

„Srbija ima značajno veću inflaciju od evropskog proseka, a prema poslednjim podacima Eurostata samo dve zemlje u EU, Estonija i Litvanija, imaju veću inflaciju od Srbije”, objasnio je.

Kako objašnjava Radosavljević, rast cena u EU, pa i u Nemačkoj, gotovo u potpunosti je rezultat rasta cena energije, i to čak 26 odsto. Međutim, rast ostalih cena bio je ispod prosečnog nivoa – cene hrane porasle su za 3,2 odsto.

„Sa druge strane, u Srbiji je u 2021. godini hrana poskupela u proseku za 12,1 odsto, dok je rast cena energije bio niži od prosečnog rasta cena”, rekao je Radosavljević, objasnivši da je razlog za to porast cena samo u sektorima u kojima se one tržišno određuju, na primer cene naftnih derivata. S druge strane, cene koje su pod kontrolom države, kao što su cene električne i toplotne energije i prirodnog gasa, nisu porasle.

Radosavljevićev zaključak je da je posledica takve politike značajan porast cena koji će se dogoditi u toku ove godine, verovatno posle izbora, što će pogurati inflaciju.

„Da rezimiram, uprkos kontroli dela cena u Srbiji, građani Srbije su u 2021. godini bili značajnije pogođeni rastom cena, a pre svega rastom cena hrane, nego što je to slučaj sa građanima u zemljama EU“, rekao je Radosavljević za kraj.

Nikezić je podsetio da je Srbija među četiri najsiromašnije države u Evropi, te da “zvanični rast cena hrane i goriva od preko 20 odsto negativnije utiče na kvalitet života u Srbiji, pošto preko 50 odsto potrošačke korpe u Srbiji odlazi za hranu i energente”.

Iz ovog razloga je Fiskalni savet procenio da je inflacija za siromašne u Srbiji već sada dostigla 15 odsto.

“A pošto će se trend obezvređivanja prihoda nastaviti i u novoj 2022. godini, jasno je da će se dramatično povećati broj siromašnih, koji već sad čine preko polovine stanovništva u Srbiji”, zaključio je Nikezić.

BONUS VIDEO Nikezić: Inflacija u Srbiji pojede jedno letovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare