Foto:Predrag Petrović

Zaposleni u kragujevačkoj fabrici plastičnih branika "Fijat Plastik" nastavili su danas generalni štrajk posle desetodnevne pauze u kojoj nije radila matična kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA), izjavio je za Nova.rs Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora u Fijat Plastiku. On je ponovio da menadžment FCA mesecima ignoriše njihove zahteve i najavio da će 24. aprila štrajk nastaviti na ulicama Kragujevca.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković, izjavio je da su do sada iscrpeli sve štrajkačke mogućnosti u okviru fabrike i da je „prelivanje štrajka na ulicu“ postalo neminovnost. On navodi da su svi dosadašnji pregovori sa menadžmentom propali, jer nadležni ignorišu zahteve štrajkača.

Ponovio je da u svojim zahtevima ne traže „ništa novo, niti povećanje zarada“, već da se njihova primanja vrate na nivo koji su imali u decembru prošle godine.

Povezane vesti:

„Izlazimo na ulicu, jer dosadašnjim štrajkom u fabrici nije došlo do pomaka u pregovorima. Pozvali smo kolege iz matične Fijatove fabrike i kooperantskih firmi da nam se pridruže, jer je ovo pitanje i njihovih radničkih prava“, rekao je Miljković.

On je istakao da radnici „Plastika“ danas štrajkuju pored svojih radnih mesta, objašnjavajući da je proizvodnja plastičnih branika „potpuno stala“. Miljković očekuje i da će u toku dana biti obustavljena proizvodnja automobila u matičnoj fabrici, jer kako navodi „nemaju branike za montažu“.

Štrajk zaposlenih u Fijat plastiku podržava oko 90 odsto zaposlenih, a njihovo nezadovoljstvo izazvala je promena Pravilnika o radu, kojim su im od 1. januara umanjene bronje prinadležnosti, između ostalog smanjenje regresa za godišnji odmor za više od 50 odsto.

U Sindikatu Fijat plastika smatraju da ih poslodavac na taj način kažnjava, jer su ranije odbili da potpišu Kolektivni ugovor, koji, kako tvrde, zabranjuje štrajk.

Zaposleni u toj fabrici 12. januara započeli su jednočasovni štrajk upozorenja, a u generalni štrajk stupili su 18. februara.

„Fijat Plastik“ proizvodi plastične branike za model 500L koji se pravi u kragujevačkom Fijatu, a u toj sestrinskoj firmi zaposleno je oko 90 radnika.

Gradonačelnik pozvao štrajkače na razgovor

Posle najave radikalizacije štrajka i izlaska na ulicu, predstavnike Štrajkačkog odbora ’’Fijat plastika’’, danas je pozvao gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i zatražio sastanak sa njima. Ovo je za naš portal potvrdio Zoran Miljković zamenik predsednika Samostalnog sindikata i predsednik Štrajkačkog odbora u toj fabrici. On je rekao da je posle jutrošnjeg nastavka generalnog štrajka i totalnog prekida proizvodnje, Sindikat dobio poziv od gradonačelnika i da je za sutra u 9 sati zakazan sastanak na kojem će razgovarati o svojim zahtevima i uslovima koje je postavio poslodavac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar