Foto:Predrag Petrović

Radnici kragujevačke firme Fijat Plastik nastavili su danas generalni štrajk posle desetodnevne pauze u kojoj nije radila matična kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA), izjavio je za N1 Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora u Fijat Plastiku.

Miljković ističe da je plaćeni odmor od 10 dana u FCA između ostalog iznuđen zbog generalnog štrajka u Fijat Plastiku, firmi koja proizvodi branike za vozila 500 L, prenosi N1.

Povezane vesti:

„Očekujemo da danas bude otkazana druga smena u FCA jer nema branika za automobile, a verovatno će sutra biti otkazana prva smena u Fijatu. Biramo dane za štrajk da se naši radnici ne bi finansijski iscrpljivali. FCA ima velike probleme u proizvodnji i još veće finasijske gubitke. U Plastiku je 90 odsto radnika u štrajku, a nije pravna služba i kanelarijski službenici“, dodaje Miljković.

Štrajkačaki odbor Fijat Plastika zatražio je pre pet dana da Inspecija rada poseti preduzeće i naloži poslovodstvu da pruži na uvid poslovnik o radu, koji do sada zaposleni nisu pročitali.

Štrajkački zahtevi su vraćanje regresa na visinu koja je bila do 1. januara 2021. , plaćeno odsustvo da se vrednuje 65 odsto zarade, a ne 60 odsto i da se minuli rad plaća 0,5 odsto po godini radnog staža, kao što je to i u kompaniji Fijat Krajsler Automobili Srbija, a ne 0,4 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare