Foto: Shutterstock

Računi svih beogradskih sudova juče su bili blokirani, većina njih je u „nedozvoljenom minusu“ nekoliko meseci, dok su neki od njih uspeli da povežu nekoliko dana bez blokade. Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da ima i onih koji nisu bili „pozitivni“ nijedan ceo dan, pišu Večernje novosti u današnjem štampanom izdanju.

To znači da sudovi sve obaveze i sudske troškove otežano i sa kašnjenjem namiruju, zbog čega rastu zatezne kamate, a samim tim se i dugovanja potencijalno uvećavaju.

Novosti navode da u toku dana bude priliva novca na račune sudova, čime se oni povremeno odblokiraju usled namirenja potražiovanja,  ali da do isteka dana pristigli zahtevi nadmaše raspoloživu svotu – čime račun ponovo podleže blokadi, piše Nova ekonomija.

U najvećem zaduženju trenutno je Prekršajni sud, čija je blokada na jučerašnji dan iznosila oko 128 miliona dinara. Podaci Narodne banke pokazuju da je ovaj sud u minusu 1.827 dana.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za njim sledi Privredni sud, čiji je iznos blokade juče bio 56,7 miliona dinara, a u neprekidnoj blokadi je 843 dana.

Račun beogradskog Prvog osnovnog suda je ove godine bio blokiran, s prekidima, 231 dan, a u poslednjih pet godina 1.761. Iznos jučerašnjeg dugovanja bio je 575.333 dinara.

Drugi osnovni sud je 185 dana u blokadi od januara (1.176 dana za pet godina), a trenutni iznos je 134.178 dinara. Treći osnovni sud je 246 dana blokiran (1.573 za pet godina), a trenutni iznos je 126.450, pišu Novosti.

U dopisu koji je stigao Novostima iz Visokog saveta sudstva (VSS) navodi se da su ove blokade u direktnoj vezi sa troškovima sudskih postupaka za koje se u momentu planiranja budžeta ne zna koliko će trajati, odnosno kada će se završiti.

Pročitajte još

„Rokovi za plaćanje troškova postupka kraći su od rokova predviđenih Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, što rezultira bržim prinudnim izvršenjem na osnovu izvršnih isprava“, navodi se u dopisu VSS.

Pre najnovije izmene, Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku je u postupcima stečaja, pred privrednim sudovima izazvao ogromne troškove zbog isplate naknade štete, gde su rokovi za dobrovoljno plaćanje posebno bili kratki (osam dana).

Zato su novčana obeštećenja mahom izvršavana sa računa privrednih sudova preko prinudne naplate.

U VSS se nadaju da će zakonske izmene i duži rokovi za naplatu poboljšati solventnost srpskog pravosuđa, pišu novine.

Prekršajni sud je 27. oktobra bio blokiran za 117,34 miliona dinara zbog nemogućnosti isplate troškova prekršajnih postupaka na ime angažovanja advokata.

BONUS VIDEO Nišliji stižu računi za kuću koja nije njegova: U ovu zamršenu priču se uključio izvršitelj i čak dva suda 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar