U specijalnoj operaciji Tužilaštva za organizovani kriminal, rumunska policija pretresla je prostorije NIS Petrola u Temišvaru privela i saslušala osam zaposlenih u IT sektoru te kompanije, zbog sumnje o odavanju poverljivih podataka o nalazištima nafte i gasa u toj zemlji. Tužilaštvo sa jedne strane prvi put pominje Srbiju kao centralu NIS-a u koju su slate informacije, dok sa druge strane Nacionalna asocijacija za mineralne resurse objašnjava da je NIS radio po zakonu.

Glavna i idgovorna urednica magazina „Energija Balkana“ Jelica Putniković smatra da je pre po sredi gepolitička, nego špijunska afera.

„Svaka kompanija kada dođe da istražuje bogatstva u nekoj zemlji, posebno u EU, a NIS je u Rumuniji od 2011-12, tamo su već nađene određene količine nafte, počela je eksploatacija, NIS tamo ima pumpe pod brendom Gasprom. Imamo tu neku priču koja se razvija, a čim je krenula intervencija Rusije u Ukrajini, Rumuni su bili najglasniji da će nacionalizovati NIS Petrol, u medijima je pisalo da su tada u filijale ulazile razne inspekcije i kako su meni nezavisni izvori rekli plaćena je neka mala kazna, da ne bude nismo džabe bili. I onda zatišije i sada u vreme novih političkih dešavanja između Moske i Kijeva, Severnog toka. Krenula je priča opet u nekim zemljama EU da će nacionalizovati svoja energetska preduzeća“, priča Putniković.

Podseća da je bilo najava i u Srbiji da bi trebalo da se nacionalizuje.

Opširnije pročitajte na sajtu N1

BONUS VIDEO: Atanacković i Rakić Država ne zna da se nosi sa rastom cena naftnih derivata

Komentari

Svi komentari (0)