Foto:Nova S

Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je potom prisustvovala potpisivanju ugovora o garanciji za projekat „Pametna brojila“, kao i ugovora o zajmu za isti projekat između Elektrodistribucije Srbije i EBRD.

Mihajlovićeva je pritom istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, čemu će ulaganja u distributivnu mrežu doprineti.

Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni, rekla je ministarka.

Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.

Ona je dodala da je ovo samo početak saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku korisnicima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, rekao je da je ukupna vrednost projekta 80 miliona evra, a da su danas potpisani ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare