Foto:Nova S

Predstavnici kineske kompanije Elink danas su potvrdili da žele da učestvuju u zameni klasičnih brojila u Srbiji i uvodjenju naprednih mernih sistema.

Oni su sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović razgovarali o saradnji u procesu energetske tranzicije, mogućnostima za ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije, kao i o modernizaciji i uvodjenju tehnoloških unapredjenja u radu Elektrodistribucije Srbije (EPS).

„Srbija je bitan faktor u regionu, energetsko čvorište, i naša ideja je da bliže saradjujemo u oblasti korišćenja novih tehnologija koje smo razvili, a koje se koriste u praćenju rada i unapredjenju distribucije električne energije“, kazao je regionalni menadžer Elinka za prodaju u istočnoj Evropu Suming (Xuming) Sun.

Dodao je da je ta kompanija spremna da učestvuje i u drugim projektima koji su u vezi sa obnovljivim izvorima energije, i da žele da razgovaraju o tome da u Srbiji bude regionalna baza Elinka za proizvodnju, razvoj i saradnju sa mladim talentima.

„Zakon o korišćenju OIE koji ispunjava najviše svetske standarde prilika je da saradjujemo sa najboljim kompanijama na polju zelene agende. Кnjiga projekata, koju ćemo prezentovati u septembru, jeste realan prikaz potencijala Srbije i kompanije iz Кine su dobrodošle da učestvuju u realizaciji tih projekata, posebno u delu koji se odnosi na vodoničnu strategiju, solarne i vetroelektrane“, kazala je Zorana Mihajlović.

Istakla je da je vrednost tih projekata 17 milijardi evra i da Srbija želi da saradjuje sa svim svetskim kompanijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare