Foto: BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Nekadašnji radnici Elektronske industrije, Građevinara, Niteksa, Mašinske industrije i drugih propalih niških društvenih firmi protestovali su ispred Gradske kuće zahtevajući isplatu zaostalih plata.

Oni su podsetili da oko 9.000 radnika ima neisplaćene zarade, pojedini od njih i više od 100 plata.

Bivša radnica fabrike televizora u Elektronskoj industriji Dušica Asanović istakla je da već deset godina ima izvršno sudsko rešenje za isplatu 31 plate.

„Trebalo je da mi isplate 1,1 milion dinara, ali do sada ni dinar nisam dobila, a oslepela sam na poslu radeći sa sitnim delovima prvu, drugu i treću smenu. Sramota je to što se sa radnicima ovde radi, u ovoj državi nema vlasti“, rekla je Asanović agenciji Beta.

Foto: BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Nekadašnji radnik Elektronske industrije Zoran Stojković, jedan od tridesetak okupljenih na protestu, izjavio je da već godinama ne može da naplati 24 plate zarađene u pogonu fabrike za proizvodnju aparata za domaćinstvo.

„Plate ne mogu nikako da naplatim, a za dug od 524 dinara za komunalne račune došlo mi je od izvršitelja rešenje da hitno moram da platim 4.700 dinara“, rekao je Stojković.

Predstavnik radnika koji protestuju Žarko Đorđević rekao je da poslednje četiri godine „osim obećanja nisu ništa drugo dobili“.

„Nema pomaka u rešavanju našeg problema. Naprotiv, sad nas svi kompletno izbegavaju, a mi ne tražimo ništa mimo zakona“, kazao je Đorđević.

On je podsetio da im je u jesen 2016, kada je Vlada Srbije bila u Nišu, Aleksandar Vučić obećao da će do kraja te godine biti isplaćeni.

„Kad je polagao kamen temeljac fabrike Leoni, Vučić je rekao da će naš problem biti rešen, a kada je otvarao tu fabriku rekao je da su ovlastili premijerku Anu Brnabić da u roku od tri dana da konačno rešenje“, istakao je Đorđević.

Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Kako je dodao, prilikom poslednjeg boravka u Nišu, juna ove godine, Brnabić je obećala radnicima koji potražuju zaostale plate da će njihov problem biti rešen „po hitnom postupku“.

„Premijerka je ovlastila jednog čoveka iz vlade da formira ekspertsku grupu za pronalazenje rešenja našeg problema, ali ni ta grupa ništa nije uradila. Poručili su nam da dok se nova Vlada Srbije ne formira, ništa ne mogu da nam pomognu“, rekao je Đorđević.

Radnici su danas dobili obećanje da će se naredne nedelje sastati sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Oni su istakli da im je veoma važno da se neko iz gradske vlasti zauzme što pre za rešavanje njihovog problema, jer će uskoro biti napravljen državni budžet za narednu godinu, a ukoliko se isplata plata ne nađe u njemu, moraće da čekaju na svoje zarade još celu godinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare