Foto: Printscreen N1

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" najavilo je protest ispred Ministarstva finansija Srbije za 23. decembar sa zahtevom da se otpišu odloženi porezi i doprinosi i obezbedi finansijska podrška za ugrožene privrednike zbog pandemije.

Udruženje traži i da se smanji porez na dodatu vrednost (PDV), ukinu muzički dinar i eko taksa, kao i akontaciono plaćanje poreza na dobit.

Udruženje je te zahteve uputilo pismom  Ministarstvu finansija u kome je navelo još da je država veoma efikasna kad treba da organiči rad malim privrednicima, ali ne i kad treba smanjiti račune, poreze i ostale namete srazmerno ograničenjima poslovanja.

„Stavljeno nam je do znanja da su interesi stranih korporacija prioritet i da nikom nije važno što odluke koje se donose idu direktno na štetu domaćih privrednika“, navelo je to udruženje.

Dodaje se da se „pod izgovorom prodaje prehrane, supermarketima dozvoljena prodaja svih vrsta roba i izigravanje mera dok su mali privrednici, u čijim objektima odavno nema gužvi, nemilice zatvarani i ograničavani“.

„Za nas ova situacija deluje kao dogovor države i stranih lanaca supermarketa da im se omogući ekstra profit pred kraj godine na štetu domaće privrede“, ocenilo je udruženje.

Ističe se da je ponašanje poreske uprave koja pretnjama blokadom računa naplaćuje akontaciju poreza na dobit suvišno komentarisati kada, ne da nema dobiti nego ni prihoda.

Vreme krize nije, kako se navodi, vreme ni za trošenje novca na modernizaciju fiskalizacije koja ništa suštinski neće promeniti i koja može da se odloži za godinu – dve.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare