Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Nezadovoljni dodatnim ograničenjima i sve većim gubicima, udruženja privrednika najavljuju i proteste.

Obraćanje i zahteve koji su našoj redakciji prosleđeni iz udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije, prenosimo vam u celosti:

Mali, domaći privrednici se duže vreme suočavaju sa teškim uslovima poslovanja zbog velikog broja nameta u vidu visokih poreza, doprinosa, akontacionih poreza, pdv-a, parafiskalnih nameta, mnogobrojnih taksi, kao i zbog represivnog ponašanja državnih organa pomoću inspekcija koje danas posmatramo kao sredstvo iznude, a ne kao savetodavni organ koji je tu da vam pomogne da poslujete još ispravnije.

Istovremeno se potpuno ignoriše crno tržište, a strani „investitori“ se bogato subvencionišu novcem koji domaća privreda generiše. Tako smo došli u situaciju da se uništavaju oni koji rade legalno, koji su svojim kapitalom i mukom stvorili male biznise i koji stojički godinama unazad finansiraju preglomazni javni sektor.

Pandemija izazvana korona virusom je sve mane našeg poreskog sistema iznela na videlo jer se na hiljade privrednika iz MSPP sektora našlo u bezizlaznoj situaciji. Paket pomoći je bio usmeren na očuvanje radnih mesta što je prouzrokovalo privrednicima još veće gubitke – na svaki minimalac koji je isplaćen neto u okviru paketa pomoći, privrednik od januara 2021 ima obavezu da plati poreze i doprinose. Pored toga, privrednik je morao da obezbedi još pet i po meseci punih zarada zaposlenima, zbog zabrane otpuštanja, za koje usled pada prihoda nije bilo posla, pa samim tim ni novca odakle bi se isplatilo. Da bi isplatili zarade mnogi privrednici su se dodatno zadužili.
Procena je da će od januara 2021 godine još 200.000 ljudi ostati bez posla u privatnom sektoru, ukoliko se ne pronađe rešenje za delatnosti koje su merama ograničenja onemogućene da rade.

„Protest upozorenja male privrede“ je organizovan iz razloga što su nadležna ministarstva i Vlada Srbije dala sebi za pravo da ograničavaju pravo na rad privrednicima, a istovremeno se od njih traži da plate sve dažbine, pa čak i akontaciju poreza na dobit koja se naplaćuje unapred, kao da nam tržište cveta. U potpunom odsustvu osećanja za realnost svakodnevno se šalju inspekcije koje kao da imaju samo jedan cilj, a to je da izvuku još novca po svaku cenu.

Mali, domaći privrednici su se ujedinili da kažu da je bilo dosta i da zahtevaju poštovanje koje zaslužuju kao nosioci ekonomije naše zemlje. Veoma smo razočarani što smo u ovakvom momentu primorani da svoja prava tražimo na ulici.

Zahtevamo sledeće:

– Otpis poreza i doprinosa za mesece za koje su isplaćeni minimalci ili deo minimalaca (otpis, a ne dug)

– Pomoć ugroženim sektorima – u skladu sa padom prihoda i merama ograničenja koje su im nametnute

– Pravedan model uvođenja frilensera u poreske tokove – Promenu poreskog sistema na progresivan, pravedniji i transparentniji uključujući ukidanje kategorije „akontacija poreza na dobit“ i podizanje minimalaca na način da bruto ostane isti, a porezi i doprinosi da ne prelaze ukupno 10% (na taj način će se dići standard onima koji najmanje zarađuju, a razlika će se preliti u potrošnju). Uvođenje progresivnih poreskih stopa.

– Prestanak korišćenja inspekcija kao sredstvo iznude – Stopiranje novih i parafiskalnih nameta kao što je eko taksa koja se ne koristi za ekologiju

– Jednaka primena zakona za sve

U slučaju da resorna ministarstva i Vlada Srbije nastave da ignorišu naš glas, dopise i apele prouzrokovaće gubitak velikog broja radnih mesta i izazvaće još veće nezadovoljstvo.
Mali privrednici će pripremiti publikaciju pod nazivom „Crna knjiga srpske privrede“ u nadi da će država početi pažljivije da nas sluša, kao što to radi kad je u pitanju „Bela knjiga“ saveta stranih investitora.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare