Foto: Privatna arhiva

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" pokrenulo je inicijativu pred Ustavnim sudom za ukidanje uredbe o eko - taksi, pošto smatraju da nije u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, kao i članom 91. Ustava Srbije.

„Preduzetnicima, privrednicima i udruženjima je u doba najveće krize nametnut još jedan parafiksalni namet u vidu ‘Uredbe o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada (Sl. glasnik RS br. 86/2019 i 89/2019)’, odnosno o  takozvanoj eko – taksi.

Zahtevamo da se eko –  taksa u sadašnjem formatu ukine.

Pročitajte još:

Svaki budući namet namenjen ekologiji treba da bude usklađen sa ostalim zakonima i da se predvidi nezavisno kontrolno telo sačinjeno od predstavnika ekoloških organizacija  koje će kontrolisati da se sredstva namenjena za ekologiju troše isključivo namenski, jer to sada nije slučaj“, saopštilo je  Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“, ko je zato podnelo i inicijativu Ustavnom sudu za obaranje ove uredbe.

Podsećamo, Nova.rs je pisala o tome da se iznos eko – takse kreće od 5.000 dinara pa do dva miliona dinara, a  plaćaju ih sva preduzeća, ali i preduzetnici u Srbiji.

Tačan iznos takse zavisi od veličine firme i stepena uticaja njegove delatnosti na životnu sredinu.

Rok za podnošenje prijave za eko – taksu istekao je 31. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare