Milan Prostran, emisija Među nama, Medju nama
Milan Prostran Foto: Nova S

Agroekonomski analitičar Milan Prostran rekao je u emisiji "Među nama" da se za godinu dana u Srbiji desio opšti rast cena i to za neverovatnih 37 ili 38 odsto.

Prostran je uporedio odnose cena u maju 2020. i maju 2021. godine, te istakao da je opšti rast cena negde oko 37, 38 odsto.

„U maju ove godine u odnosu na maj prošle godine desio se opšti rast cena od 37,38 odsto. U odnosu na april to je tri ili četiri odsto. Tri proizvoda su ekstremno poskupela, a to su ulje, šećer i žitarice. Negde od jesenas je došlo do globalnog rasta svih sirovina. Mi smo smo skoro 10 godina imali kukuruz na nivou 15 dinara, a on je danas na nekih 28 dinara. Ono što sve treba da nas zabrine je to što se već sada ugovora kupovina roda kukuruza 2021. godine, koji će stići tamo negde u oktobru i cena je već nekih 25 dinara. To se nije desilo skoro. Pšenica je već 25 dinara. Takođe, posebno soja raste i ona je došla na 85 dinara, a bila na nekih 40,50 dinara“, rekao je analitičar.

On je istakao da je koronavirus uticao da se uspori kretanje nekih roba na tržištu.

„Mi imamo gorka iskustva kad su u pitanju krizne godine. Takođe, došlo je i do nešto manje proizvodnje na svetskoj pijaci pa je i to uticalo na rast cena hrane“, objasnio je Prostran.

Prostran je dodao da najskuplje ulje košta 310 dinara, a da je ono ovih dana moglo da se kupi po 200.

„Pitam se ko ima taj veliki prostor da se tako igra cenama. Ovo standardno ulje košta 167 dinara, do 200. Vi ga imate kao akciju, pa se pitate odakle njemu kao trgovačkom lancu tolike rezerve. Ono što je bitno jeste da suncokret nije toliko poskupeo. Ja sam javno govorio da ne treba hleb da poskupi, jer Srbija ipak ima rezervi što se tiče pšenice“, rekao je ekonomski analitičar.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram