beograd na vodi
Beograd na vodi Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Trend poskupljenja kvadrata stanova, koji već godinama prati kupce nekretnina, ni ove godine nije zaobišao Beograd. Nije novina ni da je i ove godine, kao i nekoliko prethodnih, najviše novca za stan potrebno izdvojiti na beogradskoj opštini Savski venac.

Savski venac je već treću godinu za redom beogradska opština u kojoj su kvadrati stanova u novogradnji najskuplji, navodi se u Autoritativnom izveštaju Republičkog geodetskog zavoda sa tržišta nepokretnosti za četvrti kvartal 2021.

U proseku, za kvadrat novogradnje na ovoj opštini potrebno je izdvojiti, u proseku, 3.328 evra po kvadratu. Ono po čemu se cene stanova na Savskom vencu izdvajaju jeste značajna razlika u maksimalnoj ceni kvadrata. Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, maksimalna cena kvadrata iznosi vrtoglavih 10.068 evra po kvadratu. Razlika je i više nego uočljiva, jer je na drugom mestu po maksimalnoj ceni opština Vračar, sa iznosom od 3.937 evra.

Na cenu kvadrata na Savskom vencu može uticati mnoštvo faktora, ali nije isključeno ni to što je u blizini Beograd na vodi, najskuplji stambeni kompleks u Beogradu, u kojem je prosečna cena kvadrata 3.417 evra.

Podsećamo, ukupan promet na tržištu nepokretnosti u poslednjem kvartalu 2021. godine iznosio je 1,8 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 33,8 odsto u poređenju sa poslednjim kvartalom 2020. Ukoliko se promet iz četvrtog uporedi sa prometom iz trećeg kvartala prošle godine, Republički geodetski zavod uočio je povećanje od 18,2 odsto.

BONUS VIDEO Kupuju li Srbi nekretnine u u Albaniji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare