Foto:Predrag Petrović

U kragujevačkom Fijatu, od juče je počelo povremeno zaustavljanje proizvodnih traka, zbog nedostatka plastičnih branika, koje za tu fabriku proizvodi sestrinska firma "Fiat Plastik", saznaje Nova. rs. Fabrika branika je od 12. januara u jednočasovnom štrajku upozorenja, a za sledeću sredu najavili su i totalnu obustavu proizvodnje. 

Naši sagovornici tvrde da je proizvodnja automobila stala, jer je „na naplatu“ došla  jednočasovna obustava rada, koju već mesec dana sprovode zaposleni u fabrici „Fiat Plastik“.  Svi branici sa minimalnih zaliha su potrošeni, pa u glavnoj Fijatovoj fabrici ne postoje uslovi  da kompletiraju automobile, navode za Nova.rs  iz sindikata „Nezavisnost“  Fijat Krajsler Automobili Srbija (FCA).

„Danas stojimo, a stajali smo i juče u drugoj smeni više od sat vremena. Ne znamo da li ćemo  danas imati branike i kada će uopšte biti pokrenuta proizvodnja“, kaže za Nova.rs  Igor Anđić iz tog sindikata.

On je podsetio da  Fijat  proizvodi vozila po narudžbini  koja su „unapred prodata“ i da dnevno sa montažnih traka izlazi oko 200 modela  500L, te da je do sada zbog nedostatka branika, napravljen „zaostatak od oko 40 automobila“.

Anđić za naš portal kaže da sindikat „Nezavisnost“ podržava štrajkačke zahteve kolega  u „Fiat Plastiku“, uz objašnjenje da ni  njihovom sindikatu nije omogućen uvid u tekst Kolektivnog ugovora  koji je sporan.

Podsetimo, Kolektivni  ugovor, koji  je u ime zaposlenih u glavnoj Fijatovoj fabrici potisao Samostalni sindikat FCA,  navodno zabranjuje radnicima da se štrajkom bore za radnička i profesionalna prava.

Zaposleni u „Fiat Plastiku“ dva puta su  odbili potpisivanje takvog ugovora, a njihove radne obaveze uređene su Pravilnikom o radu.

Međutim, poslodavac je krajem prošle godine jednostrano izmenio Pravilnik, kojim se radnicima  značajno umanjuju  prinadležnosti, između ostalog i iznos regresa za korišćenje godišnjeg odmora za više od 50 odsto.

Takvi uslovi bili su neprihvatljivi za zaposlene u „Plastiku“ pa su  12. januara započeli   jednočasovni štrajk  upozorenja, a posle neuspelih pregovora sa menadžmentom Fijata,  najavili su i totalnu obustavu proizvodnje od 17. februara.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare