Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nema kupaca za Progresovu imovinu od kada je zamenik gradonačelnika najavio da će staviti zabranu na prodaju galerije u prizemlju.

Kompanija Progres AD već šesti put za redom oglašava prodaju nepokretne imovine putem aukcije, kako bi realizovala tzv. Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR).

Iako su ponuđene svi spratovi atraktivnog poslovnog objekta u Knez Mihailovoj ulici, u najstrožem centru Beograda, kupaca nema otkada je u junu prošle godine zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao Progres da zaustavi prodaju Galerije, najskuplje celine u prizemlju zgrade.

Goran Vesić / Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Vesić: Mora da ostane umetnička galerija

Vesić je, kako je preneo informativni portal grada Beoinfo, zaustavljanje prodaje zatražio zato što Progres u pozivu nije naveo da Galerija mora da zadrži delatnost umetničke galerije.

On smatra da to otvara put potencijalnom novom vlasniku da u prostoru galerije otvori „prodavnicu ko zna čega ili kafić“, preneo je Beoinfo.

„Kada je 1996. godine grad dao dozvolu za rušenje galerije Sebastijan da bi se gradila Palata Progres, jedan od uslova ovoj kompaniji je bio da se u delu prema Knez Mihajlovoj izgradi umetnička galerija. Prema tome to nije bila volja Progresa već zahtev Grada. Sada kada se zgrada prodaje, galerija Progres mora da ostane umetnička galerija“ preneo je Beoinfo Vesićevu izjavu.

Vesić je takođe naveo da Grad ima potraživanja prema Progresu od 323,6 miliona dinara, i da u slučaju da ne bude kupaca, Grad nudi da to potraživanje pretvori u vlasnički udeo u Galeriji, za koju Progres traži najmanje 5,27 miliona evra.

Progres: Zbog Vesićevih izjava gube svi akcionari

Povodom ponovljenih izjava u javnosti da je za grad prodaja Galerije sporna, Progres se obratio dopisima gradonačelniku i predsedniku Republike, a saopštenjem i široj javnosti.

Progres navodi da na njihov UPPR stavljena klauzula pravosnažnosti u aprilu 2019. a da je državnim poveriocima još 2015. i 2016. naloženo da po pravosnažnosti UPPR-a otpišu potraživanja, što se odnosi i na grad Beograd.

„Zato ističemo da su navodi g. Vesića o navodnom potraživanju i mogućoj kompenzaciji na vlasništvu Galerije netačni i u znatnoj meri otežavaju realizaciju UPPR“, stoji u saopštenju koje je potpisao generalni direktor kompanije Progres Živko Radanović.

„Neistiniti navodi g. Vesića mogu uticati na potpuni gubitak kapitala Grada Beograda, Akcionarskog fonda, Fonda PIO kao i na gubitak kapitala 6.000 akcionara, a time i na imovinu 6.000 porodica u Srbiji“, saopštio je Progres.

Prema statistici vlasništva u Centralnom registru hartija od vrednosti, najveće udele u vlasništvu nad kompanijom Progres AD imaju Akcionarski fond (31,7 odsto), Pio fond (8,8 odsto), Grad Beograd (6,96 odsto) i Republika Srbija (4,1 odsto) dok ostatak pripada malim akcionarima, među kojima su i fizička i pravna lica.