Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija je, prema Indeksu ekonomske snage nedeljnika NIN, kao i drugim relevantnim ekonomskim analizama, za vreme aktuelne vlasti ostvarila malo slabije rezultate od proseka susednih zemalja, pri čemu je u nekim godinama bila iznad, a u drugim ispod proseka, izjavio je za novi broj nedeljnika NIN profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Prema rečima Arsića, mereno Indeksom ekonomske snage nedeljnika NIN, koji se izračunava na osnovu različitih pokazatelja kao što su nivo razvijenosti i ekonomski rast, životni standard, makroekonomska stabilnost, Srbija se u 2022, među osam zemalja regiona, nalazila na pretposlednjem mestu i samo je Severna Makedonija bila gora od Srbije, objavio je NIN.

Kako je navedeno, na prvom mestu je Hrvatska sa indeksom 7,25, druga je Bugarska (6,75), treća BiH (6,25), četvrta Rumunija (6,13), peta Crna Gora (5,38), šesta Albanija (5,13), sedma Srbija (5,00), a na poslednje mestu je Severna Makedonija sa indeksom 3,25.

Arsić je objasnio da NIN-ov indeks daje važan doprinos objektivnom i celovitom sagledavanju ekonomskih rezultata Srbije u određenoj godini u odnosu na rezultate susednih zemalja, a računat je na osnovu različitih pokazatelja, pa je moguće da se na osnovu njega dobije relativno potpuna slika o stanju privrede jedne zemlje u određenoj godini, ali i da se procene izgledi i rizici u narednim godinama.

PROČITAJTE JOŠ

Naglasio je i da je NIN-ov indeks važan za Srbiju, jer se tokom poslednje decenije često dešavalo „da mediji pod kontrolom vlasti, pristrasno, a ponekad i netačno, predstavljaju ekonomske rezultate Srbije“.

„Selektivno i pristrasno biranje ekonomskih pokazatelja ima za cilj da se potkerpi unapred zadata teza da Srbija za vreme aktuuelne vlasti ostvaruje najbolje rezultate u regionu, koji su istovremeno najbolji u njenoj istoriji“, kazao je Arsić.

On je kao primer naveo da se u prethodnih nekoliko godina „u prvi plan ističu visoke strane direktne investicije, dok se ukupne investicije, koje predstavljaju znatno važniji pokazatelj i od koga zavisi privredni rast u budućnosti, ne pominju“.

Govoreći o ostalim ekonomskim parametrima, on je naglasio da je Srbija, prema rastu BDP, u periodu od 2012. do 2022. godine, bila bolja od Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske, dok je ostalih pet zemalja regiona imalo brži rast od Srbije, a slični zaključci se dobijaju i kada se poredi rast prosečnih zarada.

„Prema visini prosečne zarade u evrima, Srbija je 2012. godine bila tačno na medijani susednih zemalja – polovina zemalja je imala veće zarade, a polovine manje od Srbije“, kazao je Arsić.

Milojko Arsic
Milojko Arsić Foto:FoNet/Božana Pavlica

Dodao je da je tokom proteklih 11 godina relativna pozicija Srbije prema visini zarada malo pogoršana, jer su je u međuvremenu prestigle Rumunija i Bugarska, dok je ona prestigla BiH.

„Ovakvi pokazatelji su u dubokoj suprotnosti sa propagandom vlasti prema kojoj je Srbija u poslednjih 10 godina ekonomski lider u regionu“, rekao je Arsić za NIN.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar