Podeli
Foto:Vesna Lalić

U slučaju da se dozvole letovi sa beogradskog aerodroma već za 1. maj, kako je to najavljeno iz vrha vlasti, "Er Srbija" ima spreman red letenja. Već je moguće kupiti karte za pojedine evropske destinacije upravo za ovaj dan.

Avionska karta od Beograda do Amsterdama za 1. maj košta 14.775 dinara. Do Frankfurta je cena na isti dan 8.402 dinara, do Ciriha 7.340 dinara. Dubrovnik je, recimo, dostupan tek od 16. maja za 9.464 dinara, a jedina dostupna opcija za povratak iz turističke prestonice ove susedne zemlje je 20. maj. Cena povratne karte, sa taksama, u tom slučaju je 18.416 dinara.

Nismo uspeli da dobijemo zvaničnu potvrdu da li je neko zaista i kupio karte za putovanje za predstojeće praznike, ali da bi uopšte izašao iz zemlje i ušao u drugu državu, preduslov je ukidanje, ili bar ublažavanje određenih mera uvedenih zbog borbe sa pandemijom koronavirusa. Kako u Srbiji, tako i u zemljama krajnjih odredišta.

Kada je reč o popuštanju uvedenih mera, od ponedeljka, 27. aprila, kako je najavljeno, ponovo kreće međugradski autobuski saobraćaj. Trebalo bi, opet prema najavama, da usledi i delimična obnova avio-saobraćaja.

Za početak se, što je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić, očekuje uspostavljanje linija ka aerodromima u Evropi i svetu koji budu otvoreni. Pomenuti datum je upravo 1. maj.

Iako na svom portalu prodaju avio-karte, “Er Srbija” i dalje ima istaknuto obaveštenje o obustavi letova.

“Zbog situacije nastale usled pandemije koronavirusa i privremene obustave celokupnog međunarodnog komercijalnog saobraćaja, Er Srbija je bila primorana da privremeno obustavi prevoz putnika 19. marta. Od tada naša flota je angažovana na humanitarnim letovima. U ovom trenutku, suspenzija letova predviđena je do kraja aprila, ali može biti i produžena”, navodi se u obaveštenju.

Kako je Nova.rs već objavila u priči o prodaji karata od 1. juna,  u “Er Srbiji” navode da ne postoji čvrsta garancija da najavljeni letovi neće biti odloženi, a za eventualno obeštećenje kupaca karata za letove koji se otkažu postoje tri opcije.

Isto važi i u slučaju majskih letova.

Jedna mogućnost obeštećenja je da se karte zamene bez naplate za bilo koji drugi datum putovanja u narednih godinu dana.  Druga je izdavanje elektronskog vaučera u vrednosti karte, uvećanog za 10 odsto od same tarife i takse za gorivo (YQ taksa). Ovaj vaučer je nerefundabilan, važi 12 meseci, i može se iskoristiti za plaćanje bilo koje druge karte. Treće, moguća je i puna refundacija novca za kupljenu kartu, i to tako što će on biti u roku od sedam do 30 dana vraćen na račun kartice kojom su karte plaćene.

Komentari

Vaš komentar