Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/:facebook/boban rajic

Šira javnost u Srbiji do prošle subote nije bila obaveštena o prodaji najstarijeg lista na Balkanu, koju je otkrila Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde. Ona je ukazala na to da je poslednji deo nacionalne medijske kuće “Politika”, koji je bio u vlasništvu države, oglašen na prodaju, po početnoj ceni od 550 miliona dinara. Inače, suvlasnik ove kompanije od 2022. je biznismen Boban Rajić, poznat po bliskim vezama sa Sinišom Malim, pa se postavlja pitanje da li će on otkupiti i preostalih 50 odsto, i time ovu nacionalnu medijsku kuću u potpunosti privatizovati.

Naime, Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost Politika, ponudilo je na prodaju udeo od 50 odsto u kapitalu privrednog društva Politika novine i magazini. U oglasu koji je objavila Politika AD navodi se da je procenjena vrednost 100 odsto kapitala kompanije Politika novine i magazin“ 2.217.669.000 dinara, a procenjena vrednost udela od 50 odsto 1.108.834.000 dinara (9.477.213.68 evra).

Politika AD napominje da dostavljene ponude ne smeju iznositi manje od 50 odsto od procenjene vrednosti.

Politika
Zgrada Politike Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Takođe se navodi da pravo učešća pri kupovini, imaju sva pravna i fizička lica koja su zainteresovana i koja otkupe prodajnu dokumentaciju u skladu sa oglasom. Oni treba da uplate depozit u iznosu od pet odsto od procenjene vrednosti predmeta prodaje, najkasnije u roku od 10 dana od dana objave oglasa, i čija ponuda stigne društvu najkasnije u roku od 15 dana od dana objave oglasa u dnevnom listu „Politika“.

Veza sa SNS, Anom Brnabić i Zvonkom Veselinovićem

„Politika“ je dugo bila van fokusa javnosti. Međutim, sve se menja 2022. kada je biznismen Miroslav Bogićević odlučio da proda svoj udeo upravo Bobanu Rajiću, odnosno njegovoj firmi Media 026 Vučak. Prema informacijama Nova.rs, cena je iznosila osam miliona evra, ali zvaničan podatak nikad nije iznet u javnost.

Boban Rajić Foto:facebook/boban rajic

Za Rajića je javnost prvi put čula kada se pojavio kao kupac „Večernjih Novosti“, a ispostavilo se da je reč o biznismenu koji je usko povezan sa Srpskom naprednom strankom i njenim najvišim funkcionerima.

Rajić je, prema podacima poslovnog registra, vlasnik nekoliko preduzeća: „Rajić invest“, „Media 026“ i „RCBGD“, a takođe je i direktor kompanije „Coka“, čiji je bio i vlasnik do septembra 2019.
Kako su pisali mediji, Rajić je usko povezan sa najvišim predstavnicima vlasti, a spekulisalo se da je nabliži sa Sinišom Malim. Njih dvojica imaju istog advokata, sada poznatog Igora Isailovića.

Siniša Mali Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Takođe, Rajić je bio i poslovni partner bivše premijerke Ane Brnabić, a sarađuje i sa poznatim biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, o čemu je pisao BIRN.

Pročitajte još:

Inače, kupovinom 50 odsto “Politike” 2022, Rajić nije samo postao suvlasnik najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, već je preuzeo i udeo u dnevnim novinama “Sportski žurnal”, ali i u izuzetno vrednoj štampariji.

„Paravan za poslove Siniše Malog“

„Poslednji deo nacionalne medijske kuće ‘Politika’ koji je bio u vlasništvu države, oglašen je na prodaju u subotu, maltene ispod radara, po početnoj ceni od 550 miliona dinara. Ustaljena procedura kada je već unapred izrežirano kako da SNS zauzme još jedan posed“, izjavila je Tepić.

Politika
Zgrada Politike Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je navela da je polovinu „Politike“ „svojevremeno formalno kupio Boban Rajić iz sela Vučak kod Smedereva, koji je ‘biznis’ počeo sa radnjama ‘Coka’, a u vreme SNS-a postao medijski mogul kupivši 2022. godine 50 odsto ‘Politike’ od šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića“.

„Pre toga je Coka Rajić 2019. kupio i kompaniju ‘Novosti’ za tričavih 2,5 miliona evra. Javna je tajna da je Boban Rajić samo paravan za lukrativne poslove Siniše Malog, odnosno da Siniša Mali zapravo stoji iza svih ‘kupovina’ Rajića, od ovih medijskih kuća, do Ruskog cara u Beogradu, Želvoza, Goše (fabrika šinskih vozila), u kojima se svuda kao formalni kupac i vlasnik pojavljuje Boban Rajić iz sela Vučak“, navela je ona.

Marinika Tepić Foto: SSP/Promo

Podsetimo, država Srbija danas je direktni akcionar sa 18,5 odsto udela u kompaniji Politika AD, ali kontroliše 85 odsto, preko različitih državnih institucija i javnih preduzeća, kao što su Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (koji drži 29,4 odsto udela u Politika AD), Akcionarski fond koji posluje u okviru Ministarstva finansija (10 odsto) i Republički fond za zdravstveno osiguranje (10 odsto).

Preostalih 15 odsto je u vlasništvu NLB banke (1,2 odsto), AIK banke (0,8 odsto) i više od 6.400 različitih pojedinaca koji svaki poseduju manje od 0,7 odsto.

Inače, Politika AD osnovana je 1998. godine kao akcionarsko društvo u vlasništvu i pod kontrolom države. Ta kompanija je bila jedini izdavač Politike, pre nego što je WAZ Media Group kupio 50 odsto udela 2001. godine.

***

BONUS VIDEO: Makedonska zgrada politike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare