Sberbank
Foto: N1

Hrvatska poštanska banka platila je 71 milion kuna, što je oko 9,46 miliona evra, za kupovinu Sberbanke u toj zemlji. Koliko je AIK banka platila za Sberbanku u Srbiji nije obelodanjeno, a kako je portalu N1 rečeno u Narodnoj banci Srbije, taj podatak je - poslovna tajna.

Početkom novembra prošle godine zvanično je saopšteno da je AIK banka potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbanke Srbija, u sklopu širenja poslovanja svoje bankarske grupe na šest tržišta. Ta transakcija bila je deo zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbanke Evrope i AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja i AEC Ltd. o kupovini Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde evra.

Rat u Ukrajini i posledično uvedene sankcije prema ruskim bankama ubrzale su prodaju banaka u vlasništvu Sberbank grupacije na evropskom tržištu, ali – različitim kupcima.

Prva je novog vlasnika dobila Sberbanka u Srbiji. Transakcija je obavljena brzo – 28. februara je NBS dala saglasnost AIK banci za preuzimanje akcija Sberbanke Srbija i – ugovor o tome je sklopljen. Istog dana uveče centralna banka saopštava da će realizacija ugovora biti sutradan, 1. marta, što se i desilo. Cena nije obelodanjena. Dan kasnije, banka je već dobila novo ime – Naša AIK banka.

Na pitanje portala N1 šta je podrazumevao prethodni postupak restrukturiranja Sberbanke Srbija i kome je uplaćen novac na ime kupoprodajne cene, u NBS podsećaju da je Agroindustrijsko komercijalna banka AIK banka a.d. Beograd zaključila s Narodnom bankom Srbije ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd.

„Na osnovu potpisanog ugovora juče je realizovana transakcija čime je AIK banka a.d. Beograd postala 100 odsto vlasnik Sberbank Srbija a.d. Beograd. Prethodno je Narodna banka Srbije kao najpogodniju meru za nastavak stabilnog poslovanja banke donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbank Srbija a.d. Beograd i utvrdila primenu instrumenta – prodaja akcija banke, čime je u skladu sa svim propisima i najboljom međunarodnom praksom omogućena neposredna prodaja akcija banke od strane Narodne banke Srbije. Ostvarena kupoprodajna cena je poslovna tajna. Na navedeni način Narodna banka Srbije je odlučno i bez oklevanja, prva od svih regulatora, reagovala i preduzela sve potrebne aktivnosti kako bi zaštitila stabilnost banke, očuvala poverenje u bankarski sektor i stabilnost finansijskog sistema Republike Srbije koja je mogla biti ugrožena okolnostima u vezi sa poslovanjem dosadašnjeg akcionara banke“, navodi NBS.

Ubrzo posle prodaje Sberbanke u Srbiji, usledile su i slične reakcije u regionu. Prodate su i Sberbanke u Hrvatskoj, Sloveniji, Federaciji BiH, a kupci su su bili redom: Hrvatska poštanska banka, Nova ljubljanska banka i društvo ASA Finance. U Republici Srpskoj Sberbanku je preuzela Agencija za bankarstvo Republike Srpske kroz pokretanje postupka restrukturiranja.

Kada je reč o konkretnim iznosima, obelodanjeno je jedino da je Hrvatska poštanska banka platila 71 milion kuna (9,46 miliona evra) za kupovinu Sberbanke u toj zemlji i da je Vlada Republike Srpske najavila ulaganje od 15 miliona konvertibilnih maraka (oko 7,6 miliona evra).

Bonus video – Zagrepčani pohrlili u Sberbanku koja se našla na udaru američkih sankcija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar