Vučić: Probni gas pušten kroz Turski tok

Biznis 25. dec. 202013:53 > 14:06
Podeli:
Gasovod Foto: profimedia.rs

Probni gas već je pušten kroz Turski tok u SrbijI. Zvanično puštanje u rad gasovoda najavljeno je za 30. decembar.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je probni gas već prošao kroz Turski tok u Srbiju i najavio da će zvanično puštenje u rad novog gasovoda u našoj zemlji od bugarske do mađarske granice biti 30. decembra.

„Prošao je probni gas, nismo dizali veliku budu oko toga, ali 30. kreće sve, kao što sam obećao“, rekao je Vučić novinarima na aerodromu u Batajnici.

Kaže da će tim povodom biti organizovana mala svečanost, pošto je to ogromna stvar za našu zemlju.

„To su strateške i strahovito važne stvari za napredak naše zemlje. Sve je gotovo 30. decembra“, naveo je predsednik.

Istakao je da je reč o potpuno novom gasovodu od bugarske do mađarske granice, kao i da posle ostaje da se radi dalje na sekundarnoj gasifikaciji.

„Da probamo da gas stigne do Vranja na jugu zemlje i Valjeva u centralnom i zapadnom delu, kao i da stigne do mesta na istoku i jugozapadu Srbije. Želimo da dovedemo gas da bi mogli da gradimo nove fabrke i imamo nove investitore, ali i da gasom snabdevamo domaćinstva“, rekao je Vučić.

Projekat Turskog toka je gasovod koji čine dva kraka od kojih svaki može da prenosi 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.

Prvi krak namenjen je turskom tržištu dok bi drugi krak trebalo da snabdeva zemlje južne i jugoistočne Evrope.

Izgradnjom Turskog toka Srbija oslobađa gasni pravac iz Mađarske, tako da bi u našu zemlju mogao da stigne i gas iz austrijskog skladišta Baumgarten, a izgradnjom interkonektora Niš – Dimitrovgrad – i azerbejdžanski gas preko Grčke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar