Foto: Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije"

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je otvoreno pismo Vladi Srbije, Kriznom štabu i ministru zdravlja u vezi sa epidemiološkim merama koje su proteklih dana bile na snazi, ocenjujući ih kao "diskriminatorske i isključivo na štetu domaćih privrednika".

Članovi udruženja su u dopisu postavili niz pitanja za koje očekuju odgovore na sledećoj sednici Kriznog štaba. Prenosimo vam njihova pitanja i konstatacije:

„Zašto veletrgovinama (koje su uglavnom u vlasništvu stranog kapitala) dozvoljavate da, pod izgovorom prodaje prehrane, prodaju sve vrste roba čime domaćim privrednicima koji su onemogućeni da rade stvarate nelojalnu konkurenciju, a njima ekstra profit? U npr. Sloveniji i Francuskoj veletrgovine umeju da odvoje neprehrambeni deo i izuzmu ga od prodaje za vreme dok su drugi zatvoreni. Na ovaj način samo pokazujete da zakon nije jednak za sve.

Zašto zatvarate male radnje u kojima odavno nema gužvi, a dozvoljavate rad supermarketima u kojima se onda naprave ogromne gužve i koji to koriste da bi prodavali odeću, cveće, alat, itd. dok drugi ne smeju? Na taj način krizni štab gubi kredibilitet jer donosi apsurdne i nelogične mere.

Zašto je zabranjena šalterska prodaja ugostiteljskim objektima kad je veći red ispred supermarketa nego ispred tih šaltera? Zašto inspekcije dozvoljavaju šaltersku prodaju Mekdonaldsu dok su drugi zatvoreni?

Zašto srazmerno merama ograničenja nisu umanjeni nameti onima na koje se mere ograničenja odnose? Od čega frizerski salon da plati namete kad ne radi za vikend?

Zašto posle godinu dana ograničenja rada ugostiteljima i organizatorima događaja, koji su poslovanje uskladili prema svim zahtevima i koji su u više navrata nepravedno i neosnovano etiketirani kao „legla zaraze“ ne vidimo pad broja zaraženih? Da nije leglo zaraze ipak negde druge – npr. u javnom prevozu, supermarketima, fabrikama, na sahranama javnih ličnosti i slično?

Pročitajte još:

Zašto usred pandemije ukidate reprograme, obračunavate zelenaške kamate i sprovodite represiju pomoću inspekcija koje su revnosne samo kad su u pitanju mali, domaći privrednici? Istovremeno javni birokratski sektor prima 100% zarade čak i kad ne rade. Na taj način pokazuje se nedostatak solidarnosti sa onima koji godinama unazad kroz previsoke namete izdašno finansiraju neefikasan i neprofesionalan državni birokratski aparat.

Očekujemo da pravila važe isto za sve, da se sistem uredi na način da službe počnu da postupaju profesionalno i efikasno, a ne da budemo građani drugog reda u sopstvenoj zemlji“, navodi Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare