Zašto za koncerte i kafane važe različita pravila

Emisije 11. mar. 202108:51 > 11:11
Podeli:

Povodom koncerta "Crvene jabuke" koji je održan u Kombank dvorani u trenutku dok u Srbiji ima više od 4.000 novozaraženih korona virusom dnevno, direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević i muzičar Željko Vasić rekli su za Probudi se na Nova S da bi mere Kriznog štaba trebalo poštovati, ali da postoji utisak da pravila ne važe za sve, pa ostaje nejasno zato su kafane pune svakog dana, dok su ovakva okupljanja zabranjena.

Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević kaže da se u ovom rostoru koncerti održavaju, ali uz poštovanje svih epidemioloških propisa.

„To su merenje temperature na ulazu, dezinfekcija, svi u dvorani nose maske, svaki drugi red je prazan i dva sedišta između. To su mere koje mi zaista striktno poštujemo, pa u sali od 883 mesta ne može biti više od 250 posetilaca. Pored toga, ne radimo koncerte sa pauzom, nema ugostiteljskih usluga i imamo razvodnike na pet izlaza koji posle kocerta zamole publiku da se ne zadržavaju u prostoru i napuste objekat. Koncerti traju po sat, sat i 15 minuta. Moje miljenje je da ne treba raditi ako je toliko zaraženih i nema mesta u bolnicama. Neće propasti cela scena ako se sačeka još malo, jer ovo stanje je zaista specifično“, rekla je Dimitrijević.

Muzičar Željko Vasić doneo je odluku da otkaže koncert koji je bio zakazan za 6. mart.

„Ja ne mogu da govorim u ime Crvene jabuke, nisam njihov PR, niti imam veze sa tim. Moja odluka je bila da se moj koncert koji je bio zakazan za subotu 6. mart odloži do daljnjeg. Odluke Kriznog štaba su bile da tog vikenda ništa ne radi, a i vikend pre toga. Moram da kažem da sam koncert zakazao početkom januara, kada je situacija bila znatno bolja i bilo je pet puta manje zaraženih. Onda su bili oni praznici i opuštanja i kola su krenula nizbrdo. E sad dolazimo do toga da li sve treba da prebacimo na individualnu odgovornost ili neke stvari poput javnih okupljanja moraju da budu striktno definisana. Ja mislim da nisu striktno definisana, govorimo ovde o merama na Kolarcu, iste mere su i u pozorištima. Mi ovde imamo bukvalno dvostruke aršine, niko ne nosi maske, kafane su pune, pa bih voleo da mi neko objasni u čemu je razlika da se neko zarazi u kafani i na koncertu sa maskom. Eto voleo bih da pitam epidemiologe“, rekao je Vasić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar