Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika negodovalo je danas zbog novih restriktivnih mera koje je juče usvojio Krizni štab, a koje su, kako ocenjuju, štetne po domaće privrednike. Poručuju da je potrebno otpisati poreze i doprinose za koje druga rata dospeva na naplatu 10. marta, umanjiti poreze, doprinose, takse i namete srazmerno ograničenjima, ukinuti nove namete uvedene tokom krize, obezbediti pomoć najugroženijima i primenjivati pravila jednako za sve.

„Povodom mera ograničenja koje važe za vikend 06.03.2021. od 12 časova do 08.03.2021. u 6 časova smatramo da su uvedene mere još jednaput donešene na štetu domaćih privrednika od kojih se neosnovano traži da plate 100 posto nameta koje sa smanjenim radnim vremenom mnogi ne mogu da obezbede“, navode iz udružnja Zaštitnik preduzetnika i privrednika.

Oni ističu da pod izgovorom prodaje prehrane veliki lanci supermarketa svesno izigravaju uredbu i prodaju robu svih vrsta čime bez neosnovano stiču korist na štetu onih koji su merama onemogućeni da rade.

„Apsurdno je što su gužve baš u velikim trgovinama koje neometano rade, a ne u malim radnjama koje odgovorno sprovode sve epidemiološke mere u vidu ograničenja broja osoba, nošenja maski i dostupnosti sredstava za dezinfekciju“, ukazuju privrednici i napominju da su mnogi ugostiteljski objekti uložili velika sredstva kako bi obezbedili sve što je zahtevano od njih.

„Obezbedili su razmak, sredstva za dezinfekciju, kovid redare, akte. Kao nagradu su dobili smanjeno radno vreme, invaziju inspekcija, etiketiranje i uvećane račune. Ništa nije urađeno da se pomogne najugroženijima koji sada već godinu dana ne mogu da rade , kao što su turističke agencije i vodiči , organizatori događaja, fotografi, muzičari, dekorateri, proizvođači torti I kolača, igraonice/rođendaonice, perionice vezane za rad hotela I mnogi drugi koji su potpuno zaboravljeni“, navode nezadovoljni preduzetnici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare