Foto: Shutterstock

Da li će se zatvarati sva velika preduzeća, na koliko tačno dana? Šta je sa proizvođačima hrane, proizvođačima ambalaže? Da li će raditi dobavljači? Ovo su samo neka od pitanja koja postavlja privreda posle usputne premijerkine najave da se razmišlja o mogućem uvođenju zabrane rada za velike firme u trajanju od nedelju, ili dve.

Pišu: Milica Rilak i Daniela Ilić Krasić

Nekoliko koraka će, prema rečima premijerke Ane Brnabić, prethoditi eventualnom uvođenju celodnevne zabrane kretanja,  kao mere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Između ostalog, to je i zatvaranje velikih firmi na sedam ili 14 dana.

Ova štura najava, više nagoveštaj moguće mere, izazvala je momentalnu reakciju privrednika, kao i svaka koja tokom vanrednog stanja stiže iz vrha vlasti. Iako privrednici nisu bili radi da javno komentarišu nešto što je još pod znakom pitanja, ipak su zatražili objašnjenje od zvaničnika i Privredne komore Srbije. Očekuju da će im biti omogućeno da nastave da rade – nesmetano.

Privrednik Miroljub Aleksić, vlasnik „Pionira“, „Alfaplama“, „Amasisa“, nekoliko hotela među kojima je i „Izvor“ u Aranđelovcu, za Nova.rs ističe da cela Evropa pokreće proizvodnju, i da to mora da učini i Srbija.

„U protivnom, izgubićemo ugovore, tržište će preuzeti konkurencija. A, povratak na tržišta bio bi veoma težak. Drugo, svi zaposleni su dobili zaštitnu opremu, sprovode se zaštitne mere na ulazu u fabriku, na ulazu u halu i to je jako važno… tako da je rizik po zdravlje zaposlenih minimalan“, ističe Aleksić.

On dodaje da bi „bilo prihvatljivo da, ko može, ne radi između dva Uskrsa, od katoličkog do kraja naših uskršnjih praznika“.

Na upravo održanoj onlajn konferenciji u organizaciji Srpske asocijacije menadžera i ICT haba, privrednici su razgovarali o značaju brze primene konkretnih državnih ekonomskih mera, za koje se očekuje da Vlada Srbije usvoji tokom sutrašnjeg dana.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, istakao je da je paket pomoći privredi izdašan, nije previše jak da ugrozi makroekonomsku stabilnost, a ni previše mali.

„Nadamo se da je Vlada čula sve vapaje privrednika i struke i da ćemo koliko već sutra imati prijatno iznenađenje ubrzanja nekih mera. Konkretna pomoć privredi je 800 miliona evra, a komunicira se broj od pet milijardi. Ono što se poklanja su minimalci, a ostalo je odlaganje plaćanja obaveza. Ono što nije dobro je mera dodele 100 evra svakom punoletnom građaninu, ona je ekonomski i socijalno neutemeljena“, istakao je Vučković.

Vladimir Vučković, Fiskalni savet / Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje Nova.rs o mogućnosti zatvaranja velikih firmi na sedam do 14 dana, Vučković kaže:

„Ja, iskreno, nisam čuo za tu najavu. Mislim da nije moguće, a ni potrebno da bude kolektivnog zatvaranja“, kratko je prokomentarisao.

Dragomir Kostić, izvršni direktor kompanije „Atlantik brands“, koja prema podacima APR upošljava više od 400 ljudi,  ističe da je prehrambena industrija u Srbiji prilično stabilna i nije direktno povezana sa veličinom preduzeća, već sa onim što preduzeće proizvodi.

„Proizvodnja je na najvišem mogućem nivou, uspevamo da obezbedimo kontinuiranu proizvodnju svih linija, ali i nabavku sirovina iz inostranstva. I robe i sirovina ima, ne nedostaje ništa. Ono na šta treba da obratimo pažnju jesu navike, izlazak iz zone komfora je važan da bi se savladale veštine. Trgovina robom široke potrošnje ostaće u tradicionalnoj formi dominantna, ali će se značajno razvijati onlajn kupovina. Za to je važan standard građana i važno pitanje kako da se održi kontinuitet protoka novca i da se finansijski lanac ne prekine“, ukazao je Kostić.

Na konkretno pitanje Nova.rs kako komentariše premijerkine najave, Dragomir Kostić je rekao da je privreda tražila danas interpretacije od Privredne komore Srbije – odakle je ta izjava potekla i iz kojih razloga je izneta.

„Ukoliko dođe do zatvaranja velikih preduzeća na nedelju ili dve, to bi svakako značajno otežalo situaciju. Međutim, mi ne poslujemo po modelu ‘just in time’, nego imamo i određene zalihe gotove robe. To nam omogućava da, čak i ako takva mera bude doneta, da budemo u mogućnosti da sasvim solidno, mogu da kažem i nesmetano, snabdevamo tržište robom. Naravno, u slučaju da ta mera ostane na 15 dana. A, ako bude na duži period, već je teško dati odgovor“, rekao je Kostić.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter