Foto: N1

Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije studenata fakulteta u 2018/19. i 2019/20. godini dodeljene su večeras u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Nagrade koje PKS već tradicionalno dodeljuje od 1968. godine, prošle godine zbog epidemije koronavirusa nisu dodeljene, pa su ove godine dodeljene za dve školske godine i nagrađeno je 17 radova.

Reč je o radovima iz oblasti elektrotehnike, građevinarstva, šumarstva, medicine, hemije, farmacije, tehološko-metalurških i organizacionih nauka.

Osim relevantnosti naučnog rada, njegovog objavljivanja u referentnim međunarodnim časopisima, važan kriterijum pri ocenjivanju bio je i i primenljivost u privredi sa akcentom na doprinos rešenja iz disertacije unapređenju u privredi.

Za najbolje doktorske disertacije za prethodne dve školske godine konkurisalo je 37 radova sa 23 fakulteta i šest univerziteta.

Obraćajući se nagrađenim direktor Sektora PKS, Miloš Jelić je istakao da je za 53 godine nagrađeno 1.000 radova.

Naveo je da je Privredna komora želela da proširi obuhvat ove nagrade pa je ona poslednjih pet godina dodeljivana ne samo studentima Univerziteta u Beogradu, već su nagrađivani i radovi iz cele Srbije.

„U narednom periodu sebi zadajemo cilj da ćemo nastojati da opravdamo svoju ulogu i da se približimo realnom sektoru posebno onom njegovom delu koji se bavi inovacijama. Razvoj inovacija u strateškim politikama se više ne postavlja samo kao nešto moguće, već kao obavezno“, istakao je on.

Dodao je da ljudima u PKS ovo daje snagu da i u narednim godinama nastave da opravdavaju svoju ulogu podrške srpskoj privredi i srpskim inovativnim preduzećima a takođe i pojedincima i nauci koja je u svemu ovome veoma bitna.

Pomoćnica ministra za nauku, prosvetu i tehnološki razvoj Marina Soković je ocenila da ovakvi događaji stimulišu naučnike i istraživače da nastave da se bave nuakom i da se idalje usavršavaju i napreduju.

Istakla je dobru saradnju sa PKS koja se između ostalog ogleda i u donošenju zakonskih akata i navela da je prethodnih dana donet Zakon o inovativnoj delatnosti kao i strategija o startapovima.

Navodeći šta ministarstvo iz koga dolazi čini za mlade i razvoj nauke, rekla je da ono svake godine stipendira 500 doktoranata na svim godinama te da se svake godine raspiše konkurs za 200 novih doktoranata.

„Od 2018. godine se raspisuje konkurs za izuzetne talente među mladim istraživačima sa visokim prosekom, iznad devet. Do sada je kroz četiri poziva angažovano i zaposleno oko 1.700 mladih istraživača“, rekla je ona.

Predsednik žirija koji je birao najbolje radove profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Ðuričin je naveo da su sve nagrade donete jednoglasno i naglasio da su se ovoga puta osim tradicionalnih nauka iz oblasti tehnologije, matematike pojavili naučni radovi iz medicine i biologije, što je svakako posledica krize koju je kovid samo ubrzao.

„Već duži niz godina, kao ljudsko društvo se nalazimo u sistemu krize, u veoma složenom vremenu u kome su isti faktori i podsticaji i pretnje i istovremeno deluju na kontradiktoran način Snaći se u toj situaciji nije jednostavno“, istakao je Ðuričin.

Zahvalio je nagrađenima uz molbu da nastave da rade, kako je rekao, na način da pomognu zemlji, koja bi morala da se osloni na njihova rešenja ne samo da bi napredovala nego da bi opstala.

BONUS: Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar