Foto: Shutterstock

Privreda je, uprkos vanrednom stanju i ekonomskoj krizi, u prvih šest meseci uspešno "preležala" prvi talas kovid-19, jer je broj otvorenih privrednih subjekata u odnosu na ugašene veći za 6.313 i prva polovina 2020. godine završena je sa ukupno 389.644 aktivna privredna društva i preduzetnika. To je pokazao polugodišnji izveštaj o stanju privrede, koji su, uz podršku nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, uradili NALED i Republički sekretarijat za javne politike u okviru takmičenja lokalnih samouprava "Šampioni preduzetništva 2020", zasnovanog na podacima Poreske uprave i Agencije za privredne registre za period 1. januar - 30. jun 2020.

Međutim, i pored pozitivnog salda, pandemija je uticala na smanjenje privredne aktivnosti, jer je registrovano manje otvaranja novih firmi. Od januara do kraja juna otvoreno je za skoro petinu manje nego u istom periodu u prethodnih pet godina.

S druge strane, došlo je i do pada brisanja privrednih subjekata za desetinu, što se delom može protumačiti kao rezultat Vladinih mera za podršku privredi tokom i nakon vanrednog stanja.

U posmatranom periodu, gotovo 25.000 preduzetnika, koji zapošljavaju oko 17.300 radnika, privremeno je obustavilo poslovanje, a najviše njih u martu.

Pročitajte još:

„To je takođe pokazatelj pada privredne aktivnosti. Njihovi zaposleni imaju nekoliko opcija, a jedna je da im poslodavci isplaćuju deo zarade, negde oko 60 odsto zarade u 45 dana.

Druga opcija je, nažalost, da sporazumno prekinu radni odnos, ili da ga taj preduzetnik otpusti. Ono što mi tumačimo je da nisu nužno to bili otkazi.

Desilo se i to da je od 1. marta krenula primena testa samostalnosti, pa mnogi preduzetnici koji su bil prikriveno zaposleni, odnosno radili su u firmama a imali su svoje preduzetničke radnje su zapravo prešli u stalni radni odnos kod tog poslodavca. Tako da ne znači nužno da je svih 17 hiljada ostalo bez posla, deo njih je sigurno nastavio da prima naknadu, koja nije manja od minimalca“, rekao je za Infobiz Ivan Radak iz Naleda.

Ivan Radak Foto: Promo/NALED

Polugodišnji izveštaj je pokazao i da je među novoosnovanim firmama, 180 onih koje su pokrenuli početnici zahvaljujući programu Startuj legalno, a koji podrazumeva poresko oslobođenje u prvoj godini poslovanja, stoji u izveštaju Naleda.

Kada je reč o privrednim društvima, najviše firmi otvoreno je u domenu računarskog programiranja, trgovine na veliko, na trećem mestu su građevinske firme. Kada su u pitanju preduzetnici tu se najviše otvorilo ugostteljskih objekta, frizera i firmi za prevoz.

„To je sve izmešano, jer imamo istovremeno i veliki broj ugostiteljskih objekata su se zatvorili. Videemo kako će sve izgledati nakon vladine pomoći privredi“, zaključio je Radak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar