Foto: Shutterstock

U prvih pola godine u Srbiji je otvoreno 6.313 privrednih subjekata više nego što je zatvoreno, što pokazuje da je privreda uprkos vanrednom stanju i ekonomskoj krizi uspešno prebrodila prvi talas epidemije korona virusa, saopštio je NALED.

NALED navodi da su za prvih šest meseci otvorena 18.124 privredna subjekta, a da je zatvoreno 11.811.

Međutim, kako se navodi u saopštenju, i pored pozitivnog salda, pandemija je uticala na smanjenje privredne aktivnosti, registrovano je manje otvaranja novih firmi, jer je od januara do kraja juna otvoreno za skoro petinu manje novih firmi nego u istom periodu u prethodnih pet godina.

S druge strane, došlo je i do pada brisanja privrednih subjekata za desetinu, što se delom može protumačiti kao rezultat Vladinih mera za podršku privredi tokom i nakon vanrednog stanja, navode iz NALEDA-a.

„U aprilu, u jeku epidemije, osnovana su 864 privredna subjekta, četiri puta manje od aprilskog proseka u prethodnih pet godina. U maju je taj broj bio nešto veći, da bi u junu bilo osnovano 5.365 novih privrednih subjekata i to je rekord u proteklih pet godina“, kaže direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

U posmatranom periodu, gotovo 25.000 preduzetnika, koji zapošljavaju oko 17.300 radnika, privremeno je obustavilo poslovanje, a najviše u martu, 10.000.

„To nisu nužno izgubljena radna mesta, jer je deo preduzetnika samo privremeno obustavio rad tokom trajanja vanrednog stanja. Osim toga, 1. marta je počela primena testa samostalnosti za preduzetnike koji plaćaju paušalni porez, pa su mnogi od njih najverovatnije prešli u radni odnos kod svojih poslodavaca“, objašnjava Bojović.

Polugodišnji izveštaj je pokazao i da je među novoosnovanim firmama 180 onih koje su pokrenuli početnici zahvaljujući programu „Startuj legalno“, koji podrazumeva poresko oslobođenje u prvoj godini poslovanja.