Maksi Maxi prodavnica
Maksi prodavnica Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Pandemija kovida-19, rat u Ukrajini i niz drugih problema u životnoj sredini odgovorni su za poremećaje na globalnom tržištu. Osim što smo suočeni s poskupljenjima raznih proizvoda, svetu sada preti još jedan problem - nestašica.

Leblebija

Ljubitelji humusa trebalo bi da razmile o tome da popune svoje zalihe. Naime, preti nestašica leblebija – glavnog sastojka humusa – i mogao bi doživeti pad zaliha od čak 20 odsto.

Rat u Ukrajini sprečio je useve i izvoz iz Rusije i Ukrajine – dve zemlje koje su značajni proizvođači leblebija. Australija i Meksiko takođe su se ove godine suočili s vremenskim problemima, uključujući poplave, što se negativno odrazilo na njihove useve. Istovremeno, potražnja za leblebijama i dalje raste.

Kukuruz

Nakon ispitivanja brojnih polja kukuruza na srednjem zapadu u sklopu turneje Pro Farmer Crop Tour, izviđači su ustanovili da su ogromne količine kukuruza u ne baš idealnom stanju i to nakon sezone najezde štetočina, velikih vrućina i malo padavina. Nekoliko američkih saveznih država ima manje prinose nego prošle godine.

Nažalost, nedostatak kukuruza takođe znači moguću nestašicu mnogih omiljenih nusproizvoda – žitarica, kukuruznog sirupa i kokica.

Proizvodi od paradajza

Suša i nezapamćene temperature dodatno su opteretile poljoprivrednike koji se već suočavaju s inflacijom i sve većim troškovima đubriva zbog rata u Ukrajini.

Svi ovi nepovoljni vremenski uslovi mogli bi na kraju dovesti do toga da mnogi proizvodi na bazi paradjza postanu manje dostupni. To uključuje kečap, sos za testeninu i slično.

Celu listu proizvoda pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Ćulibrk o poskupljenju hrane: Čeka god da se država dohvati ili nastane nestašica ili to enormno poskupi

Komentari

Svi komentari (5)