Cene hleba u Evropi obaraju rekorde i to je samo jedan od medijskih naslova koji poslednjih dana opisuju našu temu. Krize i poskupljenja uvek mnogo toga vuku za sobom. Sada se pitamo zbog čega baš hleb, da li će se i na koji način i kod nas oseti poskupljenje? Da li će doći do njega i da li će se poskupljenja vezana za proizvode od pšenice proširiti?

Gosti emisije „Među nama“ bili su Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, Žarko Galetin, agroekonomista i Prvan Puflović, vlasnik jednog mlina.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje kada se gleda rast cena u Evropi da li postoji realna osnova da se misli da će slična situacija biti i kod nas, Zoran Pralica je odgovorio:

„Moram da budem iskren, kriza nije počela u februaru, kada je krenuo rat u Ukrajini. Kriza je krenula krajem septembra prošle godine, kada je meni bivši predsednik privredne komore Beograda, Milan Janković, pokazao koliko brodova ne uplovljava u luke i ne isporučuju robu. Da više ne možete da nabavite kontejner za prevoz i transport i da se u svetu stvara veštačka kriza. Tada je bilo dovoljno pšenice i u Evropi i svuda. Neko je na svetskom nivou odlučio da hrana mora da poskupi“.

Celo gostovanje možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

***

BONUS VIDEO: Boris Tadić: Stvari su otišle predaleko, ali šou mora da se nastavi, ne bi me iznendilo da se Dijana Hrkalović uskoro pojavi uz Vučića

Komentari

Svi komentari (0)