Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici Udruženja radnika na internetu i Poreske uprave danas su završili još jednu rundu razgovora u vezi sa naplatom poreza za frilensere. Katarina Pavlović iz Udruženja rekla je da su na sastanku predstavili kalkulaciju o tome zašto su iznosi poreza koji su ranije dostavljeni frilenserima nenaplativi.

„Završena je još jedna runda pregovora. Danas smo kroz primere kalkulacija prikazali zasto su ovi iznosi nenaplativi i zašto ljudi neće imati da ih plate. Prikazali smo im prezentaciju kalkulacije“, rekla je Pavlović za Tanjug.

Navela je da su predstavnici Poreske uprave rekli da će razmotriti tu prezentaciju i odlučiti o daljim koracima, a da je na sastanku bilo reči i o pojedinačnim slučajevima.

„Oni će to prezentovati predstavnicima Vlade Srbije“, rekla je Pavlović i dodala da očekuju obaveštenje o sledećem susretu sa predstavnicima Vlade Srbije, koji bi, prema ranijim planovima, trebalo da bude u petak.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu traže obustavu naplate poreza na zarade frilensera retroaktivno za poslednjih pet godina i donošenje novog zakona koji će tu oblast regilisati.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se 18. januara sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva.

Na tom sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

Tada je dogovoreno je da se održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika sa nadležnima kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Premijerka je navela da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare