Predsednika zabolela glava, jer će struja morati da poskupi, i to mnogo

Biznis 10. okt. 202108:04 > 09:1536 komentara
Podeli:
Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Nestašica benzina u Engleskoj, skok cena gasa i struje u Nemačkoj, sve to zadaje glavobolju predsedniku Srbije. "Glava me boli, sa mukom sam zaspao razmišljajući o struji i gasu. Vidim da niko ništa ne preduzima! To postaje ludilo, a kad vam bude pola stepena hladnije u stanu, biću ja kriv", rekao je Vučić. Po svemu sudeći, razlozi za glavobolju su opravdani, a brufeni i kafetini trebaće i građanima, pošto će, kako tvrde stručnjaci, struja morati da poskupi i znatno.

„Mi imamo cenu struje koja je jedna od najnižih u Evropi, a proizvodimo je među nasjkupljim cenama u Evropi“, kaže stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor.

On smatra da je u Srbiji na delu politika kupovanja socijalnog mira.

„Najsiromašnije građane treba subvencionisati, niko ne kaže da treba da se ostave i da im se poveća cena po tržišnim uslovima. Nasiromašnijim garđanima treba da omogući da imaju od čega da plaćaju struju, a da se postepeno po tržišnim uslovima ona reguliše. To nam ne gine, pre ili kasnije“, napominje Kapor u izjavi za televizuju Nova S

Kaže da zbog netransparentnosti podataka nije moguće precizno utvrditi koliko će biti poskupljenje, ali da ono svako neće biti malo, naprotiv.

„U pitanju su dvocifreni procenti. To ne mora da se dogodi preko noći“, kaže Kapor.

On ukazuje i da problem „maćehinsko ponašanje prema energetici u Srbiji i da to traje već decenijama.

Konsultatn Bogdan Petrović objašnjava da srspka privreda već ima veće troškove i račune za struju.

„Kome je istekao ugovor o snabdevanju, on je već dobio novi ugovor, koji ne može da odbije i ne može da kupi cenu jeftinije. Te ugovorne cene su više nego duplo skuplje za one koji su ugovor sklopili u januaru ili februaru. Ugovor traje godinu dana sa EPS-om i za 90 posto privrednih potrošača ugovori će isteći u decembru. U novembru će EPS da dostavi cene za potpisivanje, a u decembru će bit eksplozija.

Sve to uticeće i na poskupljenje pojedinih usluga, a naročito za one segmente privrede koji troše velike količine struje.

„Pekare su, na primer, veliki potrošači struje. Njihovi proizvodi će morati da poskupe“, objašnjava Petrović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar