Foto:Shutterstock/Elaborat za rani javni uvid

“Planeta sport”, lanac prodavnica sportske opreme, planira da izgradi poslovni kompleks od 152.000 kvadrata na atraktivnoj lokaciji – na Adi Ciganliji. Zajedno sa kompleksom, zidaće i hotel sa četiri zvezdice, koji će imati 120 soba.

Na Adi Ciganliji, preciznije u bloku između Savske magistrale. Obrenovačkog puta, saobraćajnice S2 i kompleksa MUP-a na Čukarici, “Planeta sport”, poznata po prodaji sportske opreme, planira izgradnju luksuznog kompleksa sa hotelom.

Iz dokumentacije koju je objavio Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave, na pomenutoj lokaciji planira se izgradnja poslovnog kompleksa okvirne površine od 152.000 kvadrata, koji bi obuhvatio i hotel sa četiri zvezdice, koji bi imao 120 soba. Takođe, bila bi izgrađena i garaža sa 400 parking mesta.

Objekat će se, kako se navodi, sastojati od većeg broja objekata međusobno povezanih “bogatim otvorenim i zelenim površinama u jedinstvenu urbanu kompoziciju visokih standarda”. U prizemlju objekata predviđeni su sadržaji poput prodavnica i ugostiteljskih objekata.

“Poštujući izuzetan značaj prostora Ade Ciganlije kao najveće sportsko-rekreativne zone Beograda i njene prirodne vrednosti, pri realizaciji kompleksa posebno će se voditi računa o urbanističkoj postavci budućih objekata, kolskim prilazima i ulazima u garaže, otvorenim prostorima, pešačkim komunikacijama i ozelenjavanju“, navedeno je u elaboratu.

PROČITAJTE JOŠ

Predviđeno je da budući objekti u kompleksu mogu zauzeti najviše 50 odsto parcele, a maksimalna visina objekata iznosiće 32 metra.

Inače, trenutno je, do kraja meseca, u toku rani javni uvid za potrebe izmena Plana detaljne regulacije makiške strane Ade iz 2016. godine.

Foto:Elaborat za rani javni uvid

Šta se sada nalazi na ovoj parceli?

Kako se navodi u dokumentaciji, prostor na kojem je planirana gradnja je “nedovoljno afirmisan i neiskorišćen”, a “ definisani parametri ne odgovaraju potencijalu lokacije i onemogućavaju njenu rekonstrukciju”. Dodaje se i da će se kroz izmene i dopune PDR-a “mogu sagledati mogućnosti, ali i ograničenja za transformaciju prostora površine 9,9 hektara”.

Reč je, inače, o lokaciji koja se nalazi sa južne strane Savskog jezera u pojasu između Obrenovačkog puta na severu, Savske magistrale na jugu i dva kompleksa MUP-a sa zapadne i istočne strane. Najveći prostor, navodi se u elaboratu, zauzimaju kompleks nekadašnjeg hipermarketa Mega Maksi, bruto površine skoro 10.500 kvadrata I parking na otvorenom.

Foto:Elaborat za rani javni uvid

Ko je vlasnik “Planete”?

Investitor ovog projekta je “Plante sport”, kompanija koja je široj javnosti poznata po prodaji sportske odeće i druge opreme. Većinski vlasnik, sa 70 odsto udela, je Borislav Stanojlović. On je inače i jedini vlasnik još jedne poznate prodavnice sportske opreme, “Sport vision”. Stanojlović se u medijima ranije povezivao sa aktuelnim gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem.

Preostalih 30 odsto vlasništva u “Planeti” drži Goran Lazović.

BONUS VIDEO Počinje izgradnja novog mosta na Savi: Postavljenja građevinska tabla bez perioda izvođenja radova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare