Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Otkako je postao gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić povukao je niz problematičnih poteza i doneo nekoliko u najmanju ruku sumnjivih odluka, ali je posebno zanimljiva ona o vaučerima za kupovinu sportske opreme.

Prema rečima Miloša Bakovića Jadžića, odbornika političke platforme „Solidarnost“, koji nastupa u okviru odborničke grupe „Moramo“ u Skupštini grada, Šapić planira da novac za vaučere za kupovinu sportske opreme dodeli bez tendera kompaniji „Sport Vision„, putem direktnog pregovaračkog postupka, o čemu je Nova.rs već pisala.

Jadžić podseća da je gradonačelnik Beograda najavio da će svakom detetu i mladima do 18 godina, kao i zaposlenima u obrazovnom sektoru u Beogradu, biti podeljeni vaučeri u vrednosti od ukupno dve milijarde dinara.

„Vlasnik kompanije Sport Vision je dugogodišnji saradnik gradonačelnika. Ova kompanija je sponzor vaterpolo kluba Novi Beograd koji je osnovao Aleksandar Šapić dok je bio predsednik opštine Novi Beograd. Jasno je da postoji sukob interesa, a dodatnu sumnju otvara i plan Šapića da novac za ovu nabavku dodeli bez konkursa, kroz direktan pregovarački postupak“, navodi Baković Jadžić.

Ovo nije prvi put da Šapić sarađuje s firmom Sport vision.

Mila Popović, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, upozoravala je u novembru prošle godine na posao koji je opština Novi Beograd, na čijem je čelu tad bio Šapić, sklopila sa Sport Vision-om.

„Po nalogu Aleksandra Vučića, Goran Vesić i gradska vlast su 27. oktobra doneli odluku da se na račun opštine Novi Beograd uplati 120 miliona dinara za pokriće budžetskih troškova i sprečavanje nelikvidnosti. Samo pet dana kasnije, nelikvidna opština Novi Beograd pokrenula je polutajni postupak kupovine vaučera za sportsku opremu u vrednosti od 135 miliona dinara. U brzinskom postupku, bez javne objave, već 4. novembra, Aleksandar Šapić potpisuje odluku da vaučere nabavi od Sport Vision-a, koji je jedini dostavio ponudu u roku od dva dana i nikad lakše zaradio 1,15 miliona evra. Zašto se sve ovo radi? Samo da bi Šapić pred kamerama podelio 23.000 vaučera, u pokušaju da povrati izgubljeno poverenje stanovnika Novog Beograda“, rekla je tad Mila Popović.

Nova.rs došla je do novih zanimljivih informacija koje se tiču partnerstva prvog čoveka Beograda i Sport vision-a. Naime, ova firma je od jula ove godine počela da uvozi mnogo više sportske opreme, pre svega patika, koje će uostalom prodavati u okviru Šapićeve akcije, baš u vreme kad je on postao gradonačelnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Slučajnost? Pogledajte ove podatke, pa sami donesite zaključak:

Grafika: Nova.rs/Shutterstock

Prema našim saznanjima, razlika između dobavne i prodajne cene ovih patika je četiri do pet puta veća. Ova, kao i sva druga pitanja, uputili smo nadležnima u firmi Sport vision. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Aleksandar Šapić, svojom voljom, ne daje izjave za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Bahati investitor Aleksandar Šapić: Pogledajte lik i delo prvog čoveka Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare