Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr, Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Ugovor sa norveškom firmom "Rystad energy" o konsultantskim uslugama u sektoru energetike klasifikovan je kao strogo poverljiv. Sadržaj dokumenta eklsuzivno je objavila Nova.rs, što je stvorilo paniku vlasti, gde je premijerka Ana Brnabić tražila da se ispitaju sve okolnosti i najavila krivične prijave. Sa druge strane, sagovornici Nove tvrde da nije bilo razloga za klasifikaciju "strogo poverljivo", te dodaju da to nije uporedna praksa u svetu, jer energetika ne predstavlja "osetljive" oblasti poput vojske ili obaveštajnih agencija.

U dokumentu, koji je podeljen u pet segmenata plana razvoja energetskog sektora, taksativno se navodi koje korake treba preduzeti i u kom vremenskom periodu. Nakon analize stanja, druga faza podrazumeva i predloge za poboljšanje situacije, a dokumentom su predviđa i mogućnost za razvoj energetskog sektora.

Ono što je najviše privuklo pažnju jeste što je dokument klasifikovan kao strogo poverljiv, iako je sadržaj od značaja za sve građane Srbije. Plan razvoja, cena struje, razmatranje privatizacije dela EPS-a, ali i mogućnost razvojna nuklearnih tehnologija ne bi trebalo da bude tajna koju država krije od svih nas.

Da ovi podaci ne smeju biti tajna potvrđuje energetski stručnjak Željko Marković, koji naglašava da se u uporednoj praksi sporazumi iz energetike ne klasifikuju kao strogo poverljivi i da projekti ovog tipa rade kroz otvoreni konkurs, na kojima učestvuju razne konsultantske kuće, a ne jedna.

„Takvi sporazumi, odnosno ugovori ne treba da budu klasifikovani pod oznakom strogo poverljivo. Elektroenergetski sistem bio je ranije pod tom oznakom kada je reč o infrastrukturi, ali to ovde nije slučaj. Vi i danas imate kompanije za koje su ovakvi ugovori poslovna tajna, ali naša obaveza kod takvih sporazuma je da ne iznosimo podatke o klijentu, ali drugo su strategije, kao u ovom slučaju. One se objavljuju javno i svako ko želi da doprinese može da da sugestiju“, objašnjava Marković.

On napominje da projekat mora da bude javno nastupan, te napominje da ministarstvo energetike radi na jednoj takvoj strategiji, za šta je uredno raspisan konkurs i odobren tender.

„Pomenuti projekat je predstavljao direktan dogovor sa konsultantom, bez tendera. Mi nismo videli projektne zadatke u kojima piše šta treba da uradimo. Nažalost, videli smo i da ministarstvo rudarstva nije bilo konsultovano, što se između redova može pročitati“, zaključuje naš sagovornik.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Nova.rs da se bez uvida u rešenje kojim je određena tajnost ne može tačno reći zbog čega je klasifikovano pod „strogo poverljivo“. Dodatno, on naglašava da je bez obzira na to prekršen Zakon o tajnosti podataka.

„Bez uvida u rešenje kojim je određena tajnost ugovora ne može se precizno reći da li za to ima nekog opravdanja. Sa druge strane, bez obzira na određivanje tajnosti podataka ne postoji nikakva pravna mogućnost da se za zaključivanje takvog ugovora ne primeni neki od postupaka javne nabavke“, navodi on i dodaje:

Nemanja Nenadić Foto: Zoran Mrđa/FoNet

„Čak i u slučaju da se primeni neki od postupaka Zakona o zaštiti podataka, koji predviđa manju transparentnost, postojala bi obaveza da se makar naknadno objavi ko je dobio posao i kolika je njegova vrednost“, objašnjava naš sagovornik.

Nenadić ističe da su definitivno nedostajale informacije kojima bi javnost bila obaveštena o sporazumu.

„Zakon o javnim nabavkama ne predviđa potpunu tajnost postupka nabavke ni u jednoj oblasti, osim onih koji se tiču bezbednosti. Tu mislim na nabavke naoružanja, ili drugih stvari koje su potrebne za vojsku ili BIA. Očigledno u ovom slučaju nije bilo takvih izuzetaka, stoga nije jasno zašto su izostale informacije oko javne nabavke“, zaključuje Nenadić.

O dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid, te ekskluzivno objavila i tako obestila javnost govorila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

„To je ozbiljno krivično delo, to nije smelo da se uradi i pričala sam sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom da MUP to istraži i da dobijemo epilog ko to u Vladi ili ko je imao uvid šta je bilo na sednicama, sme da dokument koji je strogo poverljiv deli okolo medijima“, rekla je Brnabić i naglasila da ministar Siniša Mali nije to sam odlučio.

Bonus video: Milovančević  Šta znači natpis – strogo poverljivo – na ugovoru s Norvežanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare