Povrtari nezadovoljni: Loš i prinos i kvalitet paprike u Čačku

Biznis 11. sep 202013:16
Podeli:
Foto: Marin Conic / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove godine je rod paprike totalno podbacio, a ova kultura je i lošeg kvaliteta, kaže za portal Nova.rs Borko Ivanović iz čačanske Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Prema njegovim rečima, na području Čačka paprika je zasađena na površini od 180 hektara. Iako je ovaj kraj poznat po velikoj prizvodnji, prema njegovim procenama, umesto 50 tona po hektaru rodilo je između 15 i 20, što je, kako ocenjuje veliki udar na poljoprivredne proizvođače.

„Problem je u tome što oni neće moći da vrate ni uloženo od prodaje paprike i zaista će imati velike ekonomske posledice“, istakao je savetodavac. Kao razlog za loš prinos navodi nepovoljne vremenske uslove i temperaturna kolebanja.

Foto: Nicolas Thibaut / Photononstop / Profimedia

„Prilikom rasađivanja ovog povrća usled loših klimatskih faktora, pre svega hladnoće, dolazilo je do pojave bakterija. Potom smo u julu i avgustu imali veoma kišovito vreme, a kada se formiralo stablo krenule su oluje i vetrovi koji su lomili stabljike“, objasnio je Ivanović. On je istakao da se pojavilo truljenje i antraknoza, pa su sve to uzroci slabog roda.

Ivanović kaže da je u čačanskom kraju, gde se najčešće gaji crvena paprike, počela berba, ali su povrtari veoma nezadovoljni.

Rade Vučković iz čačanskog sela Baluga pod ovom kulturom ima 30 ari. On navodi da odavno paprika nije bila lošijeg kvaliteta.

„Primenio sam, kao i svake godine, sve neophodne agrotehničke mere. Prvo, mnogo je koštala proizvodnja rasada. Trebalo je postaviti plastenik, u njega staviti kvalitetnu pologu, zasejati seme, pleviti, tretirati. Platio sam radnike prilikom sadnje, a sada kada bi trebalo da naplatim svoj rad, ona još uvek nije počela ni da normalno zreli“, kaže Vučković i dodaje da je prinos na njegovoj parceli totalno neizvestan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar