Foto:Shutterstock

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor za projekat i radove na izgradnji tunela broj 4 na deonici niške pruge Stalać-Đunis, dugog oko 3,3 kilometra na deonici međunarodnog železničkog Koridora 10, vredan 40,8 miliona dinara, saopštilo je to preduzeće.

Ugovor je potpisan sa kompanijom Čajna Relvej 21. biro grupa (China Railway 21. bureau group) – Ogranak Beograd, kao nosiocem posla u zajedničkoj ponudi sa većim brojem firmi, a rok za projektovanje i izgradnju tunela je 912 dana, dok bi radovi na gradilištu trebalo da počnu sredinom 2022. godine.

„Na ovaj način počinje i modernizacija pruge od Beograda do Niša, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju“, navodi se u saopštenju i dodaje da radovima nisu obuhvaćeni koloseci, elektrifikacija, signalizacija i telekomunikacije.

Drugi deo predstavljaju radovi koji obuhvataju rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge, izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać-Đunis, i još četiri tunela kroz klisuru (tuneli broj 1, 2, 3 i 5), a za tender za taj drugi lot projekta očekuje se sredinom 2022. godine.

Postojeća pruga Stalać-Đunis duga je oko 17,7 kilometara i predstavlja jedinu jednokolosečnu deonicu na delu međunarodnog železničkog Кoridora 10 između Beograda i Niša. Ovom prugom danas prosečno dnevno saobraća 35-40 putničkih i teretnih vozova.

Кada čitav projekat bude završen, novom dvokolosečnom prugom Stalać–Đunis biće omogućena brzina vozova do 160 kilometara na sat, dok sada vozovi između Stalaća i Braljine idu 65 km/h, a koloseci u železničkoj stanici Stalać poslednji put obnovljeni su pre više od pola veka.

U ime Infrastrukture železnice Srbije kao investitora projekta, ugovor je potpisao generalni direktor Nebojša Šurlan, a pored nosioca posla, u projektu učestvuju kompanije N-ING Beograd, Extra – Auto Transport Vrbas, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, MC Transport design and simulation Beograd, China Railway design corporation Serbia – Ogranak Beograd i Makspro Zemun.

Ugovor je potpisan nakon sprovedene javne nabavke, koja je bila raspisana 30. oktobra 2021. godine i sprovedene tenderske procedure, dodaje se u saopštenju.

Bonus video – Voz budućnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar