Fabrika Teklas
Fabrika Teklas Foto: Instagram/ Budućnost SrbijeAV

Unija poslodavaca Srbije (UPS) uputila je četiri inicijative Socijalno-ekonomskom savetu (SES) koje se tiču cene električne energije za preduzeća, cene goriva za transportnu privredu, reforme obrazovnog sistema u skladu sa realnim potrebama tržišta i predlog za izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Ove inicijative bile su na dnevnom redu Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta koji je u ponedeljak održan u prostorijama Unije, prenosi Biznis.rs.

U vezi sa najavljenim poskupljenjem elekrične energije, poslodavci upozoravaju da ono može da uruši poslovanje domaćih preduzeća, a naravno i da kroz povećanje troškova dovede do poskupljenja velikog broja proizvoda i usluga. U martu ove godine preduzeća su struju kupovala po ceni od 60 evra za megavat-čas, a sada je cena dostigla 135 evra.

Za preduzeća koja koriste električnu energiju u većim količinama najavljeno poskupljenje biće katastrofalno, kaže za Biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

“Već sada imamo naznake određenih firmi kojima su istekli prethodni ugovori sa dobavljačima, da su povećanja već u julu bila viša od 50 odsto. Ukoliko se Elektroprivreda Srbije bude držala berzanskih cena, teško da to naša privreda može da prihvati”, navodi Atanacković.

Proizvodna cena električne energije u Srbiji znatno je niža od okruženja, i uopšte u odnosu na Evropu. Do sada su građani koristili nisku cenu proizvodnje, a naš sagovornik smatra da deo toga treba prebaciti na privredu.

„Elektroprivreda Srbije bi takođe trebalo značajno da smanji svoju cenu za privredu. Do sada je sve viškove izvozila, dok su, sa druge strane, pojedina preduzeća koja se bave trgovinom struje uvozila i onda je praktično EPS nadoknađivala gubitak zbog niske cene građanima. Sada bi trebalo da naše tržište cenovno zatvorimo i da tu blagodet niske cene proizvodnje struje u Srbiji podelimo sa građanima. Drugim rečima, da se ne dozvoli izvoz struje već da se struja koja se kod nas proizvodi po toj nižoj ceni distribuira u privredi“, ističe Atanacković.

U inicijativi za smanjenje akciza na evrodizel za preduzeća u oblasti saobraćaja, Unija navodi direktivu EU kojom su akcize na gorivo za ovu delatnost određene na 330 evra po toni evrodizela. Sa akcizom od 50,12 dinara po litru srpska preduzeća imaju 36,5 odsto veći trošak nego evropski prevoznici. Unija predlaže smanjenje akcize na 39 dinara po litru, što je i dalje osam odsto više od direktive EU.

„Samo u poslednjih 10 dana velikoprodajna cena dizela povećana je za otprilike desetak dinara, što je u procentualnom iznosu jako puno. Sigurno je da će to biti veliki problem ukoliko se nešto ne učini za sve one koji u većoj količini koriste dizel gorivo, a pre svega za ljude koji se bave transportom“, ocenjuje naš sagovornik.

Socijalno-ekonomskom savetu Unija poslodavaca uputila je i inicijativu za reformu obrazovnog sistema, jer je u postojećem sistemu nastao krupan raskorak između ponude i potražnje za radnom snagom.

Predlog za izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja odnosi se na zanatlije-obveznike koji plaćaju porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđenoj osnovici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)