Foto: Shutterstock

Dve od četiri cisterne koje su iskliznule iz šina kod Rume vraćene su na prugu, a vraćanje preostalih predviđeno je za sutra, izjavio je danas Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura železnice Srbije" .

Stanisavljević je najavio da će „Infrastruktura železnice Srbije“ uvesti merne stanice kako bi i ta kompanija kontrolisala ispravnost vozova.

Stanisavljević je za RTS rekao da je istraga u toku i da se sprovode sva ispitivanja, merenja i istraživanja kako bi se utvrdilo šta je uzrok jučerašnjeg iskliznuća iz šina četiri vagona-cisterne sa fosfornom kiselinom.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se najpre iz treće cisterne istoči fosforna kiselina.

Iako se u javnosti, kada je reč o železničkim nezgodama, najčešće smatra da je uzrok loša infrastruktura, Stanisavljević napominje da to može da bude i ljudski faktor, mogu da budu i cisterne koje su u saobraćaju, može da bude i voz.

Komentarišući posebne propise koji regulišu prevoz opasnih materija i da li se nešto promenilo posle 19. februara kada se dogodio sličan slučaj, Stanisavljević najavljuje da će „Infrastruktura železnice Srbije“ uvesti merne stanice.

„Mi ćemo preuzeti na neki način odgovornost da i mi iskontrolišemo sve te vozove, što do sad nije bila naša obaveza, radimo na tome da i formalno-pravno to utemeljimo, i da obezbedimo te merne stanice kako bi i mi proveravali ispravnost tih vozova, posebno kada je reč o teretnom železničkom saobraćaju“, objasnio je Stanisavljević.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar