Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Hrana i piće poskupeli su za 18,8 odsto za godinu dana, najviše od svega kafa, čaj i kakao za 24,7 odsto, ali i meso koje je od juna prošle godine do danas poskupelo čak 23,8 odsto.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu u proseku su povećane za 1,6 odsto u odnosu na maj, objavio je Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u junu su za godinu dana, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane 11,9 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku veće za 7,3 odsto.

Povrće, ulje, mleko, sir i jaja, ali i riba, sve je to poskupelo 19 i više odsto, najmanje poskupljenje od 8,7 odsto je zabeleženo kod mineralnih voda, bezalkoholnih pića i sokova.

Alkoholna pića su poskupela 7,4 odsto za godinu dana, najviše vino, čak 13 odsto, a najmanje pivo šest odsto.

Troškovi stanovanja, kao i računi za vodu i struju poskupeli su za 7,7 odsto, najviše čvrsta goriva, 28 odsto, ali nije zanemarljivo i poskupljenje materijala za popravke u stanovima od 18 odsto.

Nameštaj je poskupeo gotovo 13 odsto, popravka nameštaja još više od toga – nekih 14,2 odsto, a najmanji rast cena od pet odsto u ovom segmentu je kod tekstila.

Lekovi su za godinu dana poskupeli 4,7 odsto, objavio je RZS, a stomatološke usluge 15,3 odsto.

Mnogo veća poskupljenja zabeležena su u transportu, gde je gorivo otišlo gore za 27 odsto, a održavanje automobila je za godinu dana poskupelo za 22,3 odsto.

Jedina stavka sa spiska koja je za ovih godinu dana za nijansu jeftinija nego prošle godine, tačnije za 0,01 odsto, jeste računarska oprema.

Bonus video: Zlatić – Ozbiljna inflacija na evropskom tržištu uticala na cenu peleta u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare